Gå direkt till innehåll

Ämnen: Livsmedel, livsmedelsteknik

Spirit of Hven och Pelikan på Södermalm i Stockholm belönade av Spritakademien

Spirit of Hven och Pelikan på Södermalm i Stockholm belönade av Spritakademien

2020 ÅRS GULDNUBBE & SPRITKROG Spritakademiens utmärkelse ”Guldnubben” tilldelas år 2020 Spirit of Hven - en cocktail av lika delar innovation, affärssinne och kemikunskap – och inte minst; en förbluffande god whisky.” Utmärkelse ”Årets Spritkrog” tilldelas Pelikan på Södermalm i Stockholm. “Få krogar i världen vårdar arvet av svensk mathistoria och isad nubbe såsom Pelikan!"

Sveriges bästa hantverkscider "Oppgårdens cider" tillverkades av Leif Orrebrink, Selaön.

SVERIGES BÄSTA HANTVERKSCIDER 2020

Hantverkscider från Skåne till Västerbotten belönades i helgen på Spritmuseum när SM i hantverkscider genomfördes. 85 bidrag från både yrkesverksamma och aspiranter tävlade i klasserna torr, halvtorr, söt och smaksatt cider.

Årets guldnubbe tilldelas Jon Hillgren, och till årets spritkrog utsågs  Buustamons Fjällgård.

Spritakademien belönar Jon Hillgren, Hernö Gin och Buustamons Fjällgård

Det är återigen dags för Spritakademien att belöna de som gör spritkulturen gott. Årets guldnubbe tilldelas Jon Hillgren, skapare av Hernö Gin med motiveringen; ”För synnerligen välsmakande och ginspirerande entreprenörskap”. Till årets spritkrog utsågs Buustamons Fjällgård. Den korta motiveringen lyder: ”För den goda saken att i egen källare bränna snaps med den goda smaken.”

​Framtidens Mat & Dryck - En utställning om visioner, hälsotrender och klimatmat.

​Framtidens Mat & Dryck - En utställning om visioner, hälsotrender och klimatmat.

Kliv in i en värld av framtidsspaning. Vad blir det för mat i framtiden? Kommer köttbullen finnas kvar på tallriken eller blir lab-mjölk och insektsburgare en del av vardagsmaten? Den 7 februari öppnar Spritmuseum “Framtidens Mat & Dryck”, en utställning för alla som är nyfikna på vad vi kommer att äta härnäst, hur man gör för att bli en framtidsätare och varför maten är viktig för klimatet.

Gustaf III uppskattade Kyrkeby till den grad att han 1771 tillät destilleriet bränna sprit också under förbudstiden. Spritakademien uppskattar Kyrkeby i Visselfjärda till den grad att destilleriet tilldelas 2018 års ”Guldnubben”.

”GULDNUBBEN” TILL GUSTAF III:s FAVORIT

Gustaf III uppskattade Kyrkeby till den grad att han 1771 tillät destilleriet bränna sprit också under förbudstiden. Spritakademien uppskattar Kyrkeby i Visselfjärda till den grad att destilleriet tilldelas 2018 års ”Guldnubben”. Spritakademien delade också ut sitt andra årliga pris till ”Årets spritkrog” till Operakällaren i Stockholm.

Årets bästa hantverkscider tillverkas av Pelle Brolin från Bredalens gårdsmusteri på Värmdö.

Sveriges bästa hantverkscider korad

Bredalens Cloudy Gold 2017 från Bredalens Gårdsmusteri på Värmdö har korats till Sveriges bästa hantverkscider. Det är Spritmuseum som i samarbete med Riktig Cider och Ciderfrämjandet tagit initiativ till tävlingen. Över 60 bidrag skickade in av både professionella tillverkare och aspiranter. Av de tio bästa bidragen i torr cider tillverkades fem av aspiranter.

 Aldrig tidigare har vi haft så många producenter som tillverkar riktig hantverkscider av 100% äppel.

Cidermässa på Spritmuseum

Det pågår en ciderrevolution i Sverige. Aldrig tidigare har vi haft så många producenter som tillverkar riktig hantverkscider av 100% äppel. Söndagen den 24 september samlas några av Sveriges främsta producenter till en mässa i Spritmuseums berså. Här kan besökarna testa allt från humlad cider från Mälardalen, iscider från Umeå och cider tillverkad av gamla äppelsorter från Hälsingland.

Berusande trädgård: Odla drickbart har öppnat på Spritmuseum

Berusande trädgård: Odla drickbart har öppnat på Spritmuseum

Dill, snaps, äpple, kombucha, citronverbena, infusioner, rabarber, ginger bug och rosor… Det finns mängder av drycker – med och utan alkohol – som kan smaksättas med örter, kryddor, frukter och bär. I Spritmuseums utställning "Berusande trädgård: Odla drickbart”, får besökarna en rad tips på smaksättning, kryddning och framställning av egna drycker, det vill säga att göra det odlade drickbart.

Berusande trädgård - pressvisning torsdag 25 februari kl 15.30

Berusande trädgård - pressvisning torsdag 25 februari kl 15.30

Med utställningen ”Berusande trädgård: Odla drickbart” vill Spritmuseum berätta historien bakom drycker och växter, om trädgårdslängtan och om odlingens lisa för själen. Och inspirera till att smaksätta egna drycker med det som växer i skog och mark och trädgård; ekologiska och hemmagjorda drycker, välgjorda och smakrika drinkar (med eller utan alkohol).

Spritmuseum – Årets Ölutvecklare 2015

Spritmuseum har utsetts till årets ölutvecklare för utställningen Öl och Ölbryggan. Med motiveringen att ”Med ett nytänkande, utbildande och inspirerande angreppssätt har de helt klart lyckats påverka ölsverige. Utställningen Öl visas t o m 7 februari 2016 och den 21 november arrangerar Spritmuseum en temadag med fem bryggerier, bl a Brekeriet som fick utmärkelsen 2014.

Öl.  En utställning på Spritmuseum.

Öl. En utställning på Spritmuseum.

Sverige rankas numera som ett intressant ölland. Fulölen har blivit finöl och tvärt om. En stor stark har fått konkurrens med både apor och ipor. Snart har varje stad ett eget bryggeri. Och ölen har fått en egen utställning på Spritmuseum: En introduktion till ölets värld med nedslag i svensk ölhistoria, kultur, trender, tillverkning, olika ölsorter, malt och humle.

Pressvisning Öl på Spritmuseum torsdag 5 februari

NY UTSTÄLLNING PÅ SPRITMUSEUM: ÖL. Anna-Karin Svanberg, producent, visar utställningen och under lunchen delar Alf Tumble med sig av sina bästa kombinationer av öl och mat. Pelle Stridh från ölmagasinet ℅ Hops presenterar utställningskatalogen som producerats i samarbete mellan Spritmuseum och c/o Hops. Varmt välkommen på pressvisning torsdagen den 5 februari kl 11.

Öl på Spritmuseum

Öl på Spritmuseum

Den 6 februari öppnar utställningen ÖL! på Spritmuseum i Stockholm. Här möts pilsnergubbar och hipsters, stor stark och suröl, humle och malt. Årets dryckesprofil, tillika Spritmuseums dryckesexpert Nadja Karlsson samt sommelieren och journalisten Alf Tumble står för expertkunskap och goda råd om hur man bl.a. kombinerar öl och mat.

LAKRITS PÅ SPRITMUSEUM. (ÄVEN I FAST FORM.)

LAKRITS PÅ SPRITMUSEUM. (ÄVEN I FAST FORM.)

Spritmuseum på Djurgården i Stockholm bjuder in till den ultimata lakritsutställningen med start den 1 december. Här erbjuds allt om lakrits i fast form. Och allt om lakrits i flytande form (den senare vanligtvis alkoholhaltig). Lakrits kommer även att genomsyra museets restaurang, provningsrum och butik.

Öl var bättre än vatten

Öl var bättre än vatten

Under 1500- till 1800-talen var det bättre att dricka öl än vatten eftersom vattnet var av så dålig kvalitet. Det är ett resultat från ekonomihistorikern Ulrika Söderlind forskning. Nu har hon fått Vin & Sprithistoriska Museets lilla stipendium. Det stora stipendium gick till Paulina Rytkönen som ska svara på frågan hur det gick till när vin blev så populärt i Sverige under 1900-talet.

Med sprit i tankarna - Bok om Vin & Sprit 88 år i Sundsvall

Med sprit i tankarna - Bok om Vin & Sprit 88 år i Sundsvall

I veckan publiceras boken "Med Vin & Sprit i tankarna" som sammanfattar epoken av vin- och spritproduktion som Vin & Sprit bedrivit i Sundsvall mellan 1920 och 2008. Denna epok är snart över då V&S fabrik i Sundsvall läggs ned. Lagom till sista arbetsdagen ges boken "Vin & Sprit i tankarna - arbetslivet vid Sundsvalls spritfabrik 1920-2008" ut.

Visa mer