Gå direkt till innehåll
Med sprit i tankarna - Bok om Vin & Sprit 88 år i Sundsvall

Pressmeddelande -

Med sprit i tankarna - Bok om Vin & Sprit 88 år i Sundsvall

Med sprit i tankarna - Bok om Vin & Sprit 88 år i Sundsvall 

I veckan publiceras boken "Med Vin & Sprit i tankarna" som sammanfattar epoken av vin- och spritproduktion som Vin & Sprit bedrivit i Sundsvall mellan 1920 och 2008. Denna epok är snart över då V&S fabrik i Sundsvall läggs ned. Lagom till sista arbetsdagen ges boken "Vin & Sprit i tankarna - arbetslivet vid Sundsvalls spritfabrik 1920-2008" ut. Den rikt illustrerade boken berättar historien om fabriken och tolv medarbetare porträtteras i ord och bild.

 Monopol
- Historien om spritfabriken i Sundsvall är också en berättelse om en epok i svensk industri- och dryckeshistoria, säger Mirja Lausson, museichef vid Vin & Sprithistoriska Museet och författare till den historiska delen i boken.
När Sundsvallsfabriken startade sin verksamhet 1920 hade alkoholindustrin just samlats i det statliga bolaget AB Vin- & Spritcentralen. Vid Sundsvallsfilialen, som fabriken kallades, skedde tillverkning av brännvin, kolrening av finsprit och blandning av diverse spritsorter samt tappning av spirituosa och viner framförallt för den norrländska marknaden.

Konkurrens
Under monopoltiden var Vin & Sprits grundläggande affärsidé att i första hand erbjuda ett brett urval av kvalitetsprodukter i Sverige. Men tiderna förändras och bara några år efter att monopolet upphörde fanns omkring 300 konkurrenter på den svenska marknaden. Under 1990-talet blev Sundsvallsfabriken en så kallade »nischfabrik« där man buteljerade likör, cognac, punsch och starkvin samt både kryddade och okryddade brännvinssorter och den Absolut Vodka som såldes på den svenska marknaden.
Idag är Vin & Sprit ett av världens ledande internationella spritdryckesföretag med försäljning på cirka 126 marknader och med verksamhet i tio länder. Utvecklingen har lett till att Sundsvallsfabriken blivit olönsam och den sista juni i år läggs fabriken ner. Arbetet pågår dock in i det sista med Blossglögg och 2008 års Reimersholms julsnaps som skall tillverkas och lagras i väntan på årets julförsäljning.

Svenska kulturarvet lever vidare
- Nedläggningen av Sundsvallsfabriken är ett led i den omfattande internationalisering som har pågått en längre tid, fortsätter Mirja Lausson. Även när dryckerna från Sundsvallsfabriken kommer att tillverkas i andra länder så kommer de även i fortsättningen att tillverkas efter svenska recept och det svenska kulturarvet kommer att leva vidare. Genom boken "Vin & Sprit i tankarna" får vi följa fabrikens historia från monopoltiden till dagens multinationella verksamhet.

Fakta:
"Vin & Sprit i tankarna - arbetslivet vid Sundsvalls spritfabrik 1920-2008" ges ut av Vin & Sprithistoriska Museet i samarbete med Sundsvalls museum. Boken säljs även på dessa museer.
Text: Mirja Hagar Lausson, museichef, historik.
Yvonne Hård, kulturvetare, sommelier och frilansskribent, personporträtt.
www.vinosprithistoriska.se
Grafisk form Lena Eklund, Kolofon
ISBN 978-91-633-2746-9

Pressbilder:
www.vinosprithistoriska.se, se pressrum

För mer information:
Mirja Hagar Lausson, museichef, 070-593 58 60

Recensionsexemplar:
Helen Ericsson Sandlund, informationsansvarig, 070-52 333 18,
08-744 70 72

 

Ämnen

Kontakter

Molly Hultkvist

Presskontakt Marknads- & kommunikationsansvarig PR & kommunikation 0812131307