Gå direkt till innehåll

Ämnen: Vetenskap, teknik

Fabian Persson och Jonas Raninen, stipendiater 2022

Forskning om svensk alkoholkultur belönas

Spritmuseum har sedan 1998 delat ut stipendium för att främja forskning kring svensk dryckeskultur och alkoholhistoria. I år 2022 delas stipendiesumman på 150 000 kr av en historiker vid Linnéuniversitetet och en forskare vid Karolinska Institutet. 

Vad blir framtidens matord?

Utställningen Framtidens Mat och Dryck är nu öppen!

Aldrig har maten och drycken varit så i fokus som nu. Det har Spritmuseum tagit fasta på och under 2019 visas utställningen “Framtidens Mat & Dryck”. Den innehåller spaningar kring hur det kan se ut om trettio år, en historisk tillbakablick på hur man spanade på framtiden under 50/60-talet och självklart nedslag i vår egen tid. Utställningen visas tom 31 oktober 2019.

​Framtidens Mat & Dryck - En utställning om visioner, hälsotrender och klimatmat.

​Framtidens Mat & Dryck - En utställning om visioner, hälsotrender och klimatmat.

Kliv in i en värld av framtidsspaning. Vad blir det för mat i framtiden? Kommer köttbullen finnas kvar på tallriken eller blir lab-mjölk och insektsburgare en del av vardagsmaten? Den 7 februari öppnar Spritmuseum “Framtidens Mat & Dryck”, en utställning för alla som är nyfikna på vad vi kommer att äta härnäst, hur man gör för att bli en framtidsätare och varför maten är viktig för klimatet.

Rude Girls på Spritmuseum: Fransk erotisk feminism, kryddad med surrealism och groteskerier.

Rude Girls på Spritmuseum: Fransk erotisk feminism, kryddad med surrealism och groteskerier.

Spritmuseum visar verk av Beatrice Cussol, en företrädare för konst ur ett feministiskt perspektiv – och sedan 2002 representerad i museets unika konstsamling Absolut Art Collection. Konstnären Jens Fänge har format rummet där Cussols verk hänger. Vita och blodröda väggar skapar i likhet med Cussols verk associationer till kärlek, men även till mer eller mindre obehagliga kroppsvätskor.

Ungdomars berättelse om alkohol på museum!

”Prata Om Alkohol”genomför årligen en novelltävling för högstadie- och gymnasieungdomar. Tävlingen lockar flera tusen ungdomar att skriva om sina erfarenheter och tankar inom temat ”ungdom & alkohol”. Syftet med tävlingen är att förändra ungdomars beteende och attityd till alkohol. Nu kommer dessutom novellerna att bevaras på Vin & Sprithistoriska Museet som samtidsdokument för framtida forskning.

Öl var bättre än vatten

Öl var bättre än vatten

Under 1500- till 1800-talen var det bättre att dricka öl än vatten eftersom vattnet var av så dålig kvalitet. Det är ett resultat från ekonomihistorikern Ulrika Söderlind forskning. Nu har hon fått Vin & Sprithistoriska Museets lilla stipendium. Det stora stipendium gick till Paulina Rytkönen som ska svara på frågan hur det gick till när vin blev så populärt i Sverige under 1900-talet.

Vilken betydelse har alkoholen för den manliga självbilden?

Vilken betydelse har alkoholen för den manliga självbilden?

Berusade seriefigurer och krogen som inspirationskälla är två av de områden som Magnus Öhrn kommer att studera för att få fram en bild av hur det manliga drickandet har skildrats i litteraturen. Idag tilldelades han Vin & Sprithistoriska Museets stipendium om 25 000 kr för projektet "Karl för sin sup - om män och alkohol i litteraturen. Stipendiet om 75 000 kr tilldelades Bengt Åke Berg.

Skeppets whisky - en mytomspunnen svensk

Skeppets whisky - en mytomspunnen svensk

Under hösten visar Vin & Sprithistoriska Museet en miniutställning om en mytomspunnen svensk – Skeppets whisky. Skeppets Whisky var en helsvensk whisky som tillverkades på AB Vin & Spritcentralens fabrik i Södertälje under några år på 60-talet.