Pressmeddelande -
Vilken betydelse har alkoholen för den manliga självbilden?
Vilken betydelse har alkoholen för den manliga självbilden?
Berusade seriefigurer och krogen som inspirationskälla är två av de områden som Magnus Öhrn kommer att studera för att få fram en bild av hur det manliga drickandet har skildrats i litteraturen. Han menar att litteraturen bär tydliga spår av uppfattningar om alkoholens kulturella betydelse och skapandet av "manlighet".
Genom att studera bl a punschen som symbol för manlig gemenskap, spritskämt, berusade seriefigurer och bakrusets ontologi från Bellman till Povel Ramel vill Magnus Öhrn öka kunskapen om hur alkoholen och alkoholvanorna gestaltas litterärt och hur deras normerande funktion är kopplad till synen på mannen.
Måndagen den 8 december tilldelades han Vin & Sprithistoriska Museets stipendium om 25000 kr för projektet "Karl för sin sup - om män och alkohol i litteraturen. Magnus Öhrn är fil dr och verksam vid Institutionen för litteraturvetenskap och idéhistoria vid Stockholms universitet.
Juryns motivering
Öhrn behandlar ett intressant område där forskningen varit sparsam. Vi kan därför förvänta oss spännande resultat.
Kronobrännerier
Vin & Sprithistoriska Museet delar årligen ut två stipendier med syfte att främja vetenskaplig forskning kring alkoholdrycker.
Stipendiet om 75000 kr tilldelades Bengt Åke Berg, ekon dr, Stiftelsen för Ekonomisk-historisk och Företagshistorisk Forskning (EHFF) vid Handelshögskolan i Stockholm, för studien "Kronobrännerierna - bara en misslyckad felsatsning?".
Gustav III:s kronobrännerier, som existerade från 1776 till 1787, var det största industriella företag som funnits i Sverige innan Sockerbolaget bildades 1907. Det historiska eftermälet är kritiskt, men någon forskning om verksamheten har inte ägt rum under de senaste 100 åren. Detta vill Bengt Åke Berg ändra på. Han menar att det finns skäl att anta att kronobrännerierna fick effekter även i andra avseenden än det som dominerat intresset, lönnbränningen. Berg vill bl a undersöka vilken effekt brännerierna fick för spannmålshandeln, vilka problem man fick och hur ett så stort och decentraliserat företag styrdes. Det fanns 61 brännerier i olika delar av landet. En tredje fråga är vilken betydelse brännerierna fick för utvecklandet av en aktiv statlig förvaltning i ekonomiska frågor på länsplanet genom att landshövdingen var så starkt inblandad i verksamheten.
Juryns motivering
En grundläggande undersökning av kronobrännerierna saknas. Bergs utgångspunkter är intressanta genom att han är expert på 1700-talets spannmålsmarknader.
Bakgrund
Vin & Sprithistoriska Museets stipendium syftar till att främja vetenskaplig forskning kring alkoholdrycker och delas ut årligen.
För att belönas ska forskningen bedrivas inom svensk alkoholkultur med inriktning på traditioner, attityder och dryckesmönster. Vidare kan forskning bedrivas inom teknik- och tillverkningshistoria samt inom handel och politik. Stipendiet vänder sig till såväl studenter som doktorander och disputerade.
Stipendiekommittén 2008
Kurt Genrup, professor vid institutionen för Kultur och media, Umeå universitet
Lennart Johansson, docent i historia, Växjö universitet
Marianne Pipping Ekström, docent i hushållsvetenskap, Göteborgs universitet
Torbjörn Lundqvist, docent i ekonomisk historia, Institutet för framtidsforskning.
För mer information
Magnus Öhrn 08-644 18 41, 0703-411 440
Bengt-Åke Berg, 0705-695376
Mirja Lausson, museichef, 08-744 70 71
Bilder hämtas på
www.vinosprithistoriska.se, se pressrum
Foto: Klas-Göran Tinbäck.