Pressmeddelande -
Forskning om svensk alkoholkultur belönas
Spritmuseum har sedan 1998 delat ut stipendium för att främja forskning kring svensk dryckeskultur och alkoholhistoria. I år 2022 delas stipendiesumman på 150 000 kr av en historiker vid Linnéuniversitetet och en forskare vid Karolinska Institutet. Deras projekt kan båda vara av intresse också internationellt, inte minst på grund av ett ovanligt rikt, och i ett av fallen, till och med världsunikt källmaterial.
FABIAN PERSSON: DRYCKESKULTUR OCH SKÅLANDE VID DET SVENSKA HOVET
Vin, öl och sprit har druckits i stora mängder vid det svenska hovet under historiens lopp. Alkoholen har varit en integrerad del av hovkulturen och fyllt flera funktioner. Inte minst som förstärkare av de sociala banden mellan människor men också politiskt och som ett medel för att markera viktiga händelser. Fabian Persson, docent i historia vid Linnéuniversitetet, tilldelas Spritmuseums stipendium på 75 000 kr för att studera dryckeskulturen bland de många män och kvinnor som rörde sig i hovkretsarna under perioden 1654-1751. I svenska arkiv finns ett ovanligt välbevarat källmaterial från tiden, bland annat i form av räkenskaper, ceremoniel och dagböcker som kan sätta in elitens alkoholdrickande i en bredare social kontext.
Fabian Persson, bild till vänster (foto: privat)
JONAS RANINEN: VARFÖR DRICKER SVENSKA UNGDOMAR ALLT MINDRE?
Svenska ungdomars drickande har förändrats drastiskt under de senaste decennierna. För tjugo år sen drack åtta av tio svenska niondeklassare alkohol. Idag dricker de flesta av dem inte alls. Jonas Raninen, medicine doktor, socionom och forskare vid Karolinska Institutet har de senaste åren följt den här historiska och hittills oförklarade trenden med minskat drickande bland unga, som inte är unik för Sverige utan rapporteras från flera länder. I den studie han nu får Spritmuseums stipendium på 75 000 kr för kommer han använda världsunika data som följer drygt 4000 ungdomar från hela Sverige, från årskurs 9 till dess de är unga vuxna. Hur ändras deras syn på alkohol och hur utvecklas deras dryckesvanor när de blir äldre och får åldern inne för att dricka? Svaren kommer ge kunskap som i förlängningen är viktig för att förebygga både att unga dricker och de negativa konsekvenser som följer på det.
Jonas Raninen, bild till höger (foto: Jimmie Hjärtström)
Stipendiekommitté:
Lennart Johansson docent i historia i Växjö och VD/Länsmuseichef för Kulturparken Småland i Växjö. Hans doktorsavhandling behandlar frågan om varför det aldrig infördes ett rusdrycksförbud i Sverige.
Jenny Björkman, docent i historia och samverkansdirektör vid Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond. Hon har tidigare forskat om bland annat om alkohol- och nykterhetspolitik under 1900-talet.
Birgitta Svensson är professor emerita i etnologi vid Institutionen för etnologi, religionshistoria och genusvetenskap vid Stockholms universitet. Tidigare har hon bland annat varit ständig sekreterare i Kungliga Vitterhetsakademien.
Eva Lenneman är intendent på Spritmuseum och ansvarig för museets samlingar och expert på svensk alkoholhistoria.
Upplysningar lämnas av intendent Eva Lenneman:
tel 08 -12 13 13 02
e-post: eva.lenneman@spritmuseum.se
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Spritmuseum, beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.