Gå direkt till innehåll

Ämnen: Alkoholhaltiga drycker

Stipendieutdelning och samtal på Spritmuseum 19 november 2024

Stipendieutdelning på Spritmuseum öppnar för publik

Spritmuseum har sedan 1998 delat ut stipendium för att främja forskning kring svensk dryckeskultur och alkoholhistoria. Årets stipendieutdelning öppnas dessutom upp för publik, och följs av ett panelsamtal om svensk alkoholhistoria och lagstiftning.

VM i nyskrivna snapsvisor äger rum på Bygget den 16 november 2024

VM i nyskrivna snapsvisor 2024

Vilket land plockar hem pokalen i 2024 års världsmästerskap i nyskrivna snapsvisor? Snart är det äntligen dags för Sverige och Finland att mötas i den årliga landskamp där nordisk dryckeshistoria och vistradition står i fokus! Den 16 november äger tävlingen rum på Bygget i Stockholm.

Champagnelördag på Spritmuseum 12 oktober

Champagnelördag 12 oktober

Välkommen att smaka, dofta och snacka bubbel på årets Champagnelördag! I fokus står hantverket, naturen, vinmakarna och, naturligtvis, champagnen. Inget krångel - bara bubbel.

SM i nyskrivna snapsvisor 2024

SM i nyskrivna snapsvisor 2024

SM i nyskrivna snapsvisor har arrangerats av Spritmuseum de senaste 29 åren, alltid med lika glädjefyllt och underhållande resultat. Precis som det låter är detta en tävling i att skriva och framföra snapsvisor, och under finalen dukas det upp en härlig sillunch med både öl och snaps.

I år tilldelas stipendiesumman på 150 000 kr Terese Zachrisson, forskare vid institutionen för historiska studier vid Göteborgs universitet.

Forskning om svensk alkoholkultur belönas

Sedan 1998 har Spritmuseum delat ut stipendium för att främja forskning kring svensk dryckeskultur och alkoholhistoria. I år tilldelas stipendiesumman på 150 000 kr Terese Zachrisson, forskare vid institutionen för historiska studier vid Göteborgs universitet. Projektet som belönas kommer att handla om föreställningar kring berusning och alkoholmissbruk i 1600-och 1700-talets Sverige.

 Spritmuseum öppnar en ny utställning om förbudstidens smugglare, langare och andra spritmarodörer.

True Crime – ny utställning på Spritmuseum

I utställningen True Crime på Spritmuseum ges en unik möjlighet att följa med genom historien om Sveriges förbudstid, med utgångspunkt från ett av populärkulturens just nu största ämnen, True Crime. Berättelser, foton och artefakter visar hur dåtidens hembrännare, tricksters och spritmarodörer tog lagen i egna händer och använde sin kreativitet för att runda de hårda spritreglerna.

Ny dryckesutställning ÖL

Spritmuseum öppnar ny dryckesutställning – ÖL!

Ny dryckesutställning - ÖL - öppnar 17 november. Utställningen bjuder på en generös bredd där svensk ölhistoria samsas med en crash course i öltillverkning och smaksättning, med nya ölstilar och äldre traditionella. Du får också bekanta dig med öl som socialt kitt, livräddare, politiskt sprängstoff och identitetsskapare bland vikingar, nunnor, fotbollssupporters, hipsters och många andra.

Svensk mästare från Växjö  i nyskrivna snapsvisor

Svensk mästare från Växjö i nyskrivna snapsvisor

Årets Svenska Mästare i nyskrivna snapsvisor 2022 är Hasse Nilsson från Växjö med ”Avbitet slut”. Det är tredje gången gillt för Hasse, som tidigare vunnit den ärofyllda titeln 2021 och 2020.

I Spritmuseums nya utställning GIN får besökaren följa med på en resa genom ginens svenska historia, och möta Sveriges ginproducenter.

Ginboom i Sverige OCH på Spritmuseum!

Den svenska ginboomen är ett faktum. Idag finns det över 60 hantverksproducenter av gin i hela landet och svensk gin gör succé över hela världen. I Spritmuseums nya utställning GIN får besökaren följa med på en resa genom ginens svenska historia, och möta Sveriges ginproducenter.

Öl var bättre än vatten

Öl var bättre än vatten

Under 1500- till 1800-talen var det bättre att dricka öl än vatten eftersom vattnet var av så dålig kvalitet. Det är ett resultat från ekonomihistorikern Ulrika Söderlind forskning. Nu har hon fått Vin & Sprithistoriska Museets lilla stipendium. Det stora stipendium gick till Paulina Rytkönen som ska svara på frågan hur det gick till när vin blev så populärt i Sverige under 1900-talet.