Pressmeddelande -
Stipendieutdelning på Spritmuseum öppnar för publik
Spritmuseum har sedan 1998 delat ut stipendium för att främja forskning kring svensk dryckeskultur och alkoholhistoria.
Grattis till årets stipendiater Johan A Lundin och Fredrik Nilsson samt Karin Sennefelt som får dela på 150.000 kr för deras projekt Spriten och polisen respektive Den närande alkoholen. Årets stipendieutdelning öppnas dessutom upp för publik, och följs av ett panelsamtal om svensk alkoholhistoria och lagstiftning.
Spriten och polisen - Johan A Lundin och Fredrik Nilsson
Spritpolisen var en avdelning inom polisen som bildades 1923 för att bekämpa den våg av smuggling och lönnbränning som uppstod under mellankrigstiden. Trots att spritpolisen var en av myndigheternas viktigaste aktörer i kampen mot den illegala alkoholen är relativt lite känt om dess verksamhet. Johan A Lundin, professor i historia vid Malmö universitet och Fredrik Nilsson, professor i etnologi, Åbo Akademi, tilldelas 75 000 kronor för en pilotstudie av det vardagliga arbetet som spritpolis och hur relationerna till spritsmugglarna och deras kriminella nätverk kunde se ut.
Den närande alkoholen - Karin Sennefelt
I det tidigmoderna samhället hade alkoholen en viktig roll. Att skåla och dricka tillsammans var en betydelsefull del av det sociala livet, men alkoholen sågs också som en nödvändig byggsten som människokroppen behövde för den fysiska och psykiska hälsan. Karin Sennefelt, professor i historia vid Stockholms universitet, tilldelas 75 000 kronor för att studera synen på alkoholens roll som näringsmedel och hur alkohol förmodades bidra till den enskildes hälsa under perioden 1650-1750.
Panelsamtal: Förbud & alkoholkultur
Aldrig har Sverige haft så många alkoholförbud som under det tidiga 1900-talet då Spritmuseums utställning True Crime utspelar sig. Och än idag, nära 70 år efter att de avskaffades, präglas våra alkohollagar av de idéer och det tankegods som låg bakom.
Med anledning av detta bjuder nu Spritmuseum in till ett samtal om förbud och alkoholkultur. Hur har vår dryckeskultur formats av alkoholpolitiken, och i vilken mån har politiken varit ett resultat av vårt drickande? Är det något särskilt med svenskarnas drickande och vad kan våra alkohollagar berätta om oss och om Sverige som land? Vad säger forskningen och vad kan vi lära av historien?
Kom och lyssna på en historikers, en samhällsdebattörs och en spritproducents tankar kring dessa frågor.
Samtalet leds av Christer Mellstrand, chef på Spritmuseum, och i panelen finns Lennart Johansson, docent i historia och författare till Staten, supen och systemet - svensk alkoholpolitik och alkoholkultur 1855-2005, Mattias Svensson, författare till Så roligt ska vi inte ha det, och Anna Anerfält, nytillträdd VD på Norrtälje Bränneri - en av de svenska dryckesproducenter som var först ut när tillverkningsmonopolet föll 1995.
När? 19 november 2024 kl 15.30-17.00
Var? Djurgårdsstrand 9, Stockholm
Välkomna!
Ämnen
Kategorier
Regioner
Spritmuseum, beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.