Gå direkt till innehåll
I år tilldelas stipendiesumman på 150 000 kr Terese Zachrisson, forskare vid institutionen för historiska studier vid Göteborgs universitet.
I år tilldelas stipendiesumman på 150 000 kr Terese Zachrisson, forskare vid institutionen för historiska studier vid Göteborgs universitet.

Pressmeddelande -

Forskning om svensk alkoholkultur belönas

Sedan 1998 har Spritmuseum delat ut stipendium för att främja forskning kring svensk dryckeskultur och alkoholhistoria. I år tilldelas stipendiesumman på 150 000 kr Terese Zachrisson, forskare vid institutionen för historiska studier vid Göteborgs universitet. Projektet som belönas kommer att handla om föreställningar kring berusning och alkoholmissbruk i 1600-och 1700-talets Sverige.

Vi vet relativt lite om synen på missbruk i det tidigmoderna Sverige. Terese Zachrissons projekt är mycket intressant och kommer att öka vår kunskap om den tidens syn på gemenskap, socialt ansvar och utanförskap och sätta vår egen inställning till missbruk i nytt ljus.

Dryckenskap, ansvar och social problemlösning i det tidigmoderna allmogesamhället

Drickande var mer betydelsefullt i den traditionella förmoderna kulturen än under senare tidsperioder. En viktig skillnad är att drickande, även berusningsdrickande, i grunden sågs som något socialt snarare än antisocialt.

Drickandet var ofta kopplat till föreställningar om heder. Att som man bli för berusad, kunde allvarligt skada personens ära. Samtidigt var det viktigt att vara delaktig i drickandet, även berusningsdrickandet, eftersom det var en så viktig del i den manliga gemenskapen. Även kvinnors drickande var tydligt kopplat till heder, men också sexualitet. Kvinnor förväntades i ännu högre grad än män kontrollera sitt drickande liksom de även förväntades kontrollera sin sexualitet.

Normen att dricka var alltså stark, men samtidigt fanns de som inte klarade av alkoholen. I den tidens samhälle var människor beroende av varandra i en utsträckning som vi idag har svårt att föreställa oss. Problem som uppstod drabbade inte bara individen utan kunde få konsekvenser för hela samhället. Hur hanterade man dessa personer och de följder som deras missbruk fick? Genom att studera protokoll förda vid sockenstämmor och andra tillfällen då gränserna för vad som var acceptabelt förhandlades mellan allmogen och kyrkan, söker Terese Zachrisson svar på dessa och andra frågeställningar.

Stipendiet delades ut på Spritmuseum i Stockholm 22 november 2023.

Spritmuseums stipendiekommitté 2023

Lennart Johansson, docent i historia och VD/Länsmuseichef för Kulturparken Småland i Växjö. Hans doktorsavhandling behandlar frågan om varför det aldrig infördes ett rusdrycksförbud i Sverige.

Jenny Björkman, docent i historia och samverkansdirektör vid Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond. Hon har tidigare forskat om bland annat alkohol- och nykterhetspolitik under 1900-talet. Sitter även som styrelseledamot i Spritmuseums styrelse.

Birgitta Svensson, professor emerita, institutionen för etnologi, religionshistoria och genusvetenskap vid Stockholms universitet.

Eva Lenneman, intendent på Spritmuseum och ansvarig för museets samlingar och sakkunnig inom svensk alkoholhistoria.

Upplysningar lämnas av intendent Eva Lenneman:
eva.lenneman@spritmuseum.se

Ämnen


Spritmuseum, beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.

Kontakter

Madelaine Pettersson

Kommersiell chef 08- 12131303