Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Århundradets kärlekssaga 30 år

Århundradets kärlekssaga 30 år -
En poetisk utställning på Vin & Sprithistoriska Museet

1978 publicerades Märta Tikkanens "Århundradets kärlekssaga" för första gången. Där skildrar hon sina erfarenheter av att leva familjeliv med en man med svåra alkoholproblem. Äntligen hade någon formulerat allt detta som ingen talade om: lukterna, ångesten, barnens oro och hustruns oerhörda trötthet men också kärleken och passionen. I diktens form förs ett samtal om att leva och överleva, och om kärlekens villkor, man och kvinna emellan.
Nu uppmärksammar Vin & Sprithistoriska Museet genom en poetisk installation/utställning att det är 30 år sedan boken kom ut.

Kan man ställa ut ett diktverk?
- Det är svårt att bygga en utställning kring text, bokstäver svart på vitt, säger Katrin Brännström, utställningens scenograf, så ganska snabbt gick jag in i samarbete med grafiska formgivaren Karin Almlöf och kompositören Jesper Nordin.
- Jag byggde en rumsinstallation i en sober form, fortsätter hon, som det glas av fin shiraz som inleder en period av fylla och som sedan följs av allt större mängder sämre och billigare sorter. Karins säkra form fick sen styra hur text och rum skulle spela tillsammans. I stark kontrast till den förförande vinbouqueten kommer sedan Jesper Nordins skärande, kvidande ljudbild.
Jesper Nordin och Märta Tikkanen har samarbetat vid flera tillfällen, bland annat kring radioverket "Ingen får tro att allt är någons fel" som varit basen för musiken till denna utställning.
Utställningen innehåller tre teman: passionen och kärleken som det kitt som binder samman, missbruket och medberoendet och slutligen barnens situation, de enda som inte kan välja att stanna eller gå. I utställningen visas även ett utdrag av Kristin Olsonis teateruppsättning av "Århundradets kärlekssaga" med Stina Ekblad som ensam aktör samt Henrik Tikkanens teckningar till diktverket.
- "Århundradets kärlekssaga" har tryckts i över 130 000 exemplar bara i Sverige och vi tror att många gärna återupptäcker detta fantastiska diktverk som berört så många under så många år, säger Anna-Karin Svanberg, utställningsproducent på Vin & Sprithistoriska Museet.

Författarsymposium
Litterära skildringar av beroende och medberoende är temat för Vin & Sprithistoriska Museets symposium måndagen den 8 december. Hur skriver man om beroende och medberoende? Hur tar man sig från upplevelse och erfarenhet till skrivande, och är formuleringen i skrift en väg mot helande och läkning? Förutom Märta Tikkanen medverkar också Per Olov Enquist, Åsa Linderborg, Iréne Matthis och Ulrika Knutsson.

Vernissage:
Tisdagen den 28 oktober kl 18.
Medverkande: Märta Tikkanen och Birgitta Stenberg.

Fakta:
Utställningen visas 29 oktober 2008 till 31 mars 2009.
Scenograf: Katrin Brännström
Musik: Jesper Nordin
Grafisk form: Karin Almlöf
Texter: Märta Tikkanen & Åsa Moberg
Ljussättning: Dick Olofsson

Pressbilder:
www.vinosprithistoriska.se - se pressrum, Århundradets kärlekssaga

För mer information om utställningen:
Anna-Karin Svanberg, utställningsproducent, tel 08-744 70 78, 0733-302668
ak.svanberg@vinosprithistoriska.se

Bilder och intervjuer med Märta Tikkanen
Helen Ericsson Sandlund, informationsansvarig, tel 08-744 70 72, 070-52333 18
helen.ericsson@vinosprithistoriska.se

Ämnen

Kontakter

Molly Hultkvist

Presskontakt Marknads- & kommunikationsansvarig PR & kommunikation 0812131307