Följ Spritmuseum & Absolut Art Collection

Stockholms mest väldoftande utställning

Pressmeddelande   •   Nov 06, 2018 10:07 CET

Enbär, Fotograf Edvard Koinberg

Få svenska högtider doftar och smakar så mycket som julen. Kryddig glögg, knapriga pepparkakor och nejlikadoftande apelsiner väcker känslor och skapar stämning. Något att se fram emot när vintern är som kallast och mörkast. Planera in ett besök till Spritmuseums nya utställning En kryddad jul - Julens drycker och smaker för att väcka den alldeles speciella känslan: Nu är det jul igen!

Utställningen visas 14 november – 13 januari 2019.

Varför använder vi så många kryddor i julens drycker? Vad har kryddorna använts till och hur doftar de? Följ med på en sinnlig vandring bland julens drycker. Fängslande fotografier av kryddor och andra smaksättare, tagna av Edvard Koinberg, fyller väggarna.

Utställningen berättar historierna bakom julens drycker och hur de funnit sin plats vid julbordet. Julölen har sina anor så långt bak som till 900-talet då vikingarna fyllde sina dryckeshorn med kryddad öl. Glöggen blev en jultradition redan på 1800-talet och 2017 fanns det 71 varianter i Systembolagets sortiment. Brännvinet har kryddats i århundraden men det var först 1994 som färdigkryddad julsnaps fanns på Systembolaget. Och julmusten har en ohotad ställning som det svenska julbordets alkoholfria alternativ nummer ett. Besökare har möjlighet att dofta på ett tjugotal kryddor och smaksättare medans stämningsfull julmusik fyller rummet. 

Väggarna är klädda med fotografen Edvard Koinbergs måleriskt vackra bilder av kryddiga örter, bär och frukter. Koinberg är en av våra främsta fotografer av växtliv och trädgård med mer än 20 år i branschen. Koinberg har publicerat böcker och gjort hundratalet utställningar runt i världen, bland annat den uppmärksammade “Herbarium Amoris” som är en hyllning till den svenske vetenskapsmannen Carl von Linné. I utställningen på Spritmuseum visas drygt 20 bilder av kryddor, bär och frukter som hör julen till.

Julmiddag med visning och provsmakning
Just nu håller kockarna på Spritmuseum på att tillverka både julöl, glögg och kryddar snapsar. För självklart ska ett Spritmuseum erbjuda sina egna tolkningar på de klassiska dryckerna. Den 22 november och fram till jul bjuder Spritmuseums restaurang in till en unik julmiddag. Kvällen börjar med en visning i museet med smakprover av både mat och dryck från Spritmuseums kritikerrosade kök och dessutom får man med sig minst 10 “åfanismer” om julens traditioner och drycker. 

Julmiddagen som följer är baserad på traditionella råvaror i ny tappning. Den kryddade avsmakningsmenyn skapad av Petter Nilsson och hans team består av sex serveringar med lite extra innan och lite efter.

*åfanism– å fan, saker du troligen inte hade en aning om.

För pressfrågor, vänligen kontakta:
Matilda Ivarsson, Kommunikationsansvarig
Matilda.ivarsson@spritmuseum.se

Spritmuseum, beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.

Sedan fem år tillbaka är det kocken Petter Nilsson från hyllade restaurang La Gazzetta i Paris som ansvarar för Spritmuseums restaurang. Petter har en unik förmåga att kombinera konstnärliga smakupplevelser med enkelhet och tillgänglighet och hitta nya ingångar till klassiska svenska mattraditioner. Spritmuseum har ett fantastiskt läge vid Wasahamnen på Djurgården med utsikt över Kastellholmen och Söders höjder.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.