Gå direkt till innehåll
Upptäck svenska viner tillsammans med nostalgiska tillbakablickar i flasktornet.
Upptäck svenska viner tillsammans med nostalgiska tillbakablickar i flasktornet.

Pressmeddelande -

Välkommen till vinlandet Sverige!

Välkommen till vinlandet Sverige!

Vad händer just nu i vinlandet Sverige? Hur går det för svensk vinodling, och vad är det för viner som produceras på svenska vingårdar? Vad är egentligen ett naturvin och vad är skillnaden mellan naturliga viner och ekologiska viner? I utställningen VIN visar Spritmuseum hur Sverige blev både ett vindrickande och vinproducerande land tillsammans med en kavalkad av vinflaskor ur museets historiska samlingar. Utställningen är nu öppen och visas till 31 oktober 2021.

Går det att odla vin i Sverige och hur smakar det?

Att Sverige skulle bli ett vinproducerande land var det få som trodde när Sverige 1999 blev godkänt som officiellt vinland av EU. Men en handfull pionjärer bestämde sig för att gå på tvärs mot den ingrodda föreställningen att det inte går att odla och producera vin i vårt kyliga klimat. Idag har svenska vinodlare hittat de mikroklimat där vinrankor trivs som bäst, och bevisat att det både går att odla vin och göra vin av hög kvalitet och med egen karaktär. Idag finns ett 30-tal kommersiella vinproducenter i Sverige och ett hundratal hobbyodlare. I utställningen delar några av dem med sig av sina tankar om svenskt vin, odling och tillverkning.

- Det händer och har hänt mycket i dryckeslandet Sverige. Vi ser ett ständigt ökande intresse från våra besökare att vilja ta del av det som produceras i vårt land, och nu är det dags att visa vad vinlandet Sverige har att erbjuda, säger Ingrid Leffler, museichef.

På spaning med Nadja

“2020 är det torraste och grumligaste år jag varit med om”, berättar museets egen dryckesexpert Nadja Karlsson. I en film i utställningen spanar Nadja på aktuella vintrender och lyfter fram vinbegrepp som PIWI-druvor, dry farming, skalmaceration och amforavin. Hon tar även upp frågor om varför vin inte har en innehållsförteckning när alla andra livsmedel måste ha det, och berättar om klimatförändringarnas påverkan på svenska vinodlingar.

Från lantviner till bag-in-box

Vad det är som drivit på svenskarnas val av vin genom decennierna är en fråga som utställningen tittar närmare på. 1950-talets prisvärda slottsviner skulle locka svenskarna till lättare dryckesvanor. 1960-talets charterresor till vinproducerande länder väckte svenskarna vinintresse, och 1970-talets snabbvinsatser uppmuntrade till att brygga prisvärt “vin“ hemma.

Idag är svenskarna världsledande när det gäller konsumtion av box-viner, men vi går mot att föredra dyrare viner och ekologiskt märkta viner. Vi ser även ett växande intresse för småskaliga och hantverksmässiga viner som naturvin och orange vin.

Smaka på svenskt vin

Under utställningsperioden finns det många möjligheter att smaka på svenska viner.
Smakbricka - I baren serveras en smakbricka med fyra viner utvalda av museets dryckesexperter, två svenska viner, ett svenskt bärvin och ett nostalgivin som speglar vårt vindrickande på 1980-talet.

Visning med ett glas vin - Upptäck utställningen tillsammans med ett glas svenskt vin och våra kunniga guider. Boka en privat visning när det passar, för slutna sällskap. Alkoholfritt alternativ finns. Självklart erbjuder museet visningar även utan ett glas vin.

Julmeny med helsvensk dryckesmeny - Till årets julmeny finns en helsvensk dryckesmeny och svenska viner kommer att vara en självklarhet när museets sommelier tar fram nya dryckespaket under 2021.

Filmlänk: Följ med när Nadja berättar om fyra nedslag i utställningen!Nadja visar utställningen Vin


Fakta om utställningsserien

Intresset för hantverksmässigt och lokalt tillverkade drycker är en internationell trend som blivit stor även i vårt land. Sedan Sverige gick med i EU har mängder av dryckesföretag startats över hela landet. För några år sedan fanns knappt 250 dryckesproducenter i Sverige, idag är de över 850. Den här utvecklingen vill Spritmuseum i Stockholm berätta mera om genom en serie utställningar de närmsta åren med dryckessverige som utgångspunkt. Utställningen VIN är den andra i utställningsserien om fyra olika svenska (hantverks)drycker.

Utställningen är producerad av Spritmuseum.

Utställningsform: Brännström & Hamanaka

Illustrationer: YoyoNasty


Fakta om svensk vinodling och vinproduktion

Sedan 1999 är Sverige officiellt erkänt som vinland. Dock ett av de minsta i världen: cirka 130 hektar fördelat på över hundra odlare varav bara ett trettiotal är kommersiella. Den svenska vinodlingen är på frammarsch. Från några hobbyentusiaster för tjugo år sedan till idag där allt fler satsar framåt med professionell personal i vingårdar och vinerier. Några av vinodlarna investerar också stort i nya odlingar och moderna vinkällare. De flesta svenska vinodlare ägnar sig åt småskalig tillverkning av vin – en dryckeskategori som för övrigt fått allt större uppmärksamhet de senaste åren. Flertalet svenska kommersiella vingårdar ligger i Skåne. Men vi hittar även vingårdar i Halland, Småland, Östergötland, på Öland och på Gotland. Till och med uppe i Södermanland finns en vingård. Den anses vara en av världens nordligaste.


För frågor kring utställningen, vänligen kontakta:
Anna-Karin Svanberg, utställningsproducent,
anna-karin.svanberg@spritmuseum.se

För frågor kring samlingen och föremål, vänligen kontakta:
Eva Lenneman, intendent,
eva.lenneman@spritmuseum.se

För pressfrågor, vänligen kontakta:
Matilda Ivarsson, Kommunikationsansvarig,
matilda.ivarsson@spritmuseum.se


Provning av svenska viner i samband med pressvisningen

Viner från:                                         Druvor

ARILDS VINGÅRD
Solaris 2019 (vitt) Solaris
Solaris Muscaris 2019 (vitt) Solaris, Muscaris
Solaris Barrique 2019 (vitt) Solaris
BLAXSTA VINGÅRD
Chardonnay Barrique 2013 Chardonnay
Merlot Prestige 2016 Merlot
FLYINGE VINGÅRD
Pegasus Blend (vitt) Solaris
Pegasus Solera (vitt) Solaris
Pegasus Prestige 2018 (vitt) Solaris
FLÄDIE VINGÅRD
Aniara Barrique 2018 (vitt) Solaris
Aniara 2019 (vitt) Solaris
Lepores Barrique Cuvé 2018 (rött) Rondo, CabarnetCortis
Ebba Brut 2018 (vitt mousserande) Solaris, Phoenix
FREDHOLMS VINGÅRD
ELSA 2019 (vitt) Solaris
Lycka 2019 (rött) Rondo, Siramé
GUTE VINGÅRD
Hablingbo Rosé 2019 Rondo
BåtelsCuvée 2019 Solaris, Phoenix

HÄLLÅKRA VINGÅRD
Jöns 2019 (vitt) Solaris
Rubin 2016 (rött) Rondo, Regent, Leon Millot
Rondo 2014 (rött) Rondo, Regent, Leon Millot
M 2018 (vitt ) Solaris
P 2019 (vitt) Solaris
M 2018 (vitt ) Solaris
VINGÅRDEN I KLAGSHAMN
Inkognito 2018 (vitt) Solaris
Ran 2.0 2018 (vitt) Solaris
Textur 2019 (vitt) Solaris
KULLABERGS VINGÅRD
Immelen 2019 (vitt) Solaris
Josefinelust 2019 (vitt mousserande) Solaris (86%) både från äldre och yngre stockar, Souvignier Gris (7%), andra druvsorter (7%)
LOTTENLUND ESTATE
Lotima 2019 (vitt) Solaris Blend
RUDU VINGÅRD / TVÅ LILJOR
Rudu vitt 2019
Rudu Rosé
Solaris
SKEPPARPS VINGÅRD
Grand Prix 2019 (vitt mousserande) Solaris
SNÅRESTADS VINGÅRD
Orange 2018 (orange) Solaris
Vitt 2018 (vitt) Solaris
Röd Cuvée 2015 (rött) Cabernet cortis & Siramé
STORA BORÅKRA VINGÅRD
Solaris 2019 (vitt) Solaris
Boråkra Extra Brut 2017 (vitt mousserande) Solaris
VISTAKULLE VINGÅRD
Solaris 2018 (vitt) Solaris
ÅHUS VINGÅRD
Leon Millot 2018 (rött) Leon Millot
Solaris XO 2018 (vitt) Solaris
Solaris EQ 2019 (vitt) Solaris

Ämnen

Regioner


Spritmuseum, beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.

Kontakter

Hanna Elmberg

Presskontakt PR-ansvarig