Gå direkt till innehåll
För första gången ställer den franska konstnärsduon Pierre et Gilles ut i Sverige.
För första gången ställer den franska konstnärsduon Pierre et Gilles ut i Sverige.

Pressmeddelande -

Spritmuseum öppnar utställning med konstnärsduon Pierre et Gilles

Den franska konstnärsduon Pierre et Gilles ställer för första gången ut i Sverige med utställningen “Troubled Waters”. Platsen är väl vald. Det marina temat med sjömän, lyftkranar och barer knyter an till den gamla hamnmiljön runt Spritmuseum. Hamnkvarteren och mystiken under vattenytan framträder både som romantisk fristad och våldsam dystopi.

– Spritmuseum har givits en unik möjlighet att få visa den världsberömda konstnärsduon Pierre et Gilles för första gången i Sverige. Vi är såklart oerhört glada och stolta, inte minst med tanke på att deras konst har betytt enormt mycket för så många under hela deras långa karriär, och fortfarande gör det, säger Ingrid Leffler, museichef på Spritmuseum. 

Pierre Commoy och Gilles Blanchard möttes 1976 och har sedan dess levt och arbetat tillsammans i Paris. Deras extraordinära värld befolkas av vänner och celebriteter som Pierre fotograferar i dramatiskt ljussatta scener, byggda i full skala med objekt från parets kuriosasamling och upphittade objekt. Därefter tillför Gilles ett intrikat måleriarbete som fulländar bildens magi. Hela processen bygger på ett varsamt hantverk, utan digital manipulation.

Ett drömlikt gränsland

“Troubled Waters” har havet som utopi, men också överexploatering, miljöförstöring och pandemi. Utställningens två rum representerar den romantiska bilden av havet och sjömanslivet ställd mot vår tids överexploatering som hotar allt marint liv. Över 20 konstverk visas varav några aldrig tidigare visats för publik.

– Genom sin unika förening av fotografi och måleri har Pierre et Gilles skapat ett ikoniskt universum, ett drömlikt gränsland mellan konsthistoria och populärkultur, säger Mia Sundberg, konstintendent på Spritmuseum. 

Pierre et Gilles är representerade i Spritmuseums konstsamling Absolut Art Collection med “Absolut Pierre et Gilles (Lola)” från 1993. Konstsamlingen på Spritmuseum innehåller mer än 850 verk av 550 konstnärer från perioden 1985–2004.

“Troubled Waters” visas fram till september 2022.

Privat visning med cocktail

Spritmuseums guider erbjuder privata visningar av utställningen. Till visningen ingår en drink. Besökaren bestämmer själv tiden. Mer info om pris och bokning.

För frågor kring konsten, vänligen kontakta:
Mia Sundberg, konstintendent
mia.sundberg@spritmuseum.se

För pressfrågor och intervjuer, vänligen kontakta:
Hanna Elmberg, PR-ansvarig
hanna.elmberg@spritmuseum.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Spritmuseum, beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.

Kontakter

Hanna Elmberg

Presskontakt PR-ansvarig