Pressmeddelande -
Spritmuseum blir rödfärgat
Under ett år har Lomar Arkitekter och ett team sakkunniga experter utfört både ett antikvariatiskt och historiskt detektivarbete för att hitta de olika färgsättningar de kulturskyddade Galärskjulen på Djurgården haft sen de byggdes på 1700-talet. Målet har varit att hitta den ursprungliga färgsättningen och ge Stockholms nya museum en färg som knyter an till byggnadens marinahistoria. Spritmuseum kommer att bli rödtjärat.
Skjulen, ursprungligen 30 stycken, ritades av Carl Hårleman, dåtiden främsta arkitekt som även slutförde arbetet med Stockholms slott. Idag är de målade med linolja, en guldockrafärg som man tror de fick i samband med världsutställningen 1897 och de ligger inbäddade mellan det Faluröda och svarttjärande Vasamuseet och Nordiska museets granitfasad. Denna gula färgsättning har ifrågasatts både antikvariskt, historiskt och stadsbildsmässigt när de kulturskyddade skjulen nu görs om till museum. Under 1700-talet användes färgen ofta på gods och herresäten men aldrig på enkla bruksbyggnader eller i marina miljöer.
Lomar Arkitekter påbörjade undersökningar på plats och de första testerna indikerade att skjulen från början varit svarttjärade. Men utgångspunkt gjordes då ett antal skisser på hur denna färg skulle passa in bland i den nuvarande omgivningen. Därefter upptäcktes dock ett antal 1700-talsmålningar av konstnären Johan Sevenbom på Stockholms Stadsmuseum där man i bakgrunden kan se en hel längaskjul (idag återstår bara 2) med rödtjärad fasad i en faluröd ton. Detta tror man nu är den ursprungliga färgsättningen och det är också den som Lomar arkitekter och teamet har föreslagit som den slutgiltiga färgen. Man tror att färgen med tiden och rätt underhåll kommer att mörkna och ge skjulen det marina 1700-talsutseende som de hade från början.
- Det har varit väldigt spännande att med hjälp av illustrationer och undersökningar i samråd med Per Nelson som antikvarisk sakkunnig leta sig fram till en färg vi alla tror på. Det nya stråket som skapas kommer att locka många människor och det är viktigt, både antikvariatiskt och rent upplevelsemässigt att vi får det rätt, säger Pontus Lomar, arkitekt på Lomar Arkitekter.
-Vi är oerhört glada över möjligheten att kunna få återställa husen till dess ursprungliga utseende. Galärskjulen, som har fört en relativt blygsam tillvaro, blir nu ett nytt landmärke och kulturdestination i Stockholm, säger Ingrid Leffler, museichef.
Spritmuseum öppnar maj 2012 och kommer att inhysa utställningar om vår svenska sprithistoria samt den världsberömda konstsamlingen Absolut Art Collection. Millesgården Lanthandel kommer att driva restaurang och uteserveringen vid vattnet och småbåtshamnen.
Bild: Fotomontage av Galärskjulen med den nygamla färgen av Lomar Arkitekter.
För mer information och högupplösta bilder:
Helen Ericsson Sandlund, pressansvarig, 08-51 91 86 52, helen.ericsson@spritmuseum.se