Gå direkt till innehåll
REDISCOVER Absolut Art Collection
REDISCOVER Absolut Art Collection

Pressmeddelande -

REDISCOVER Absolut Art Collection

Spritmuseum och Absolut Art Collection firar 10 år på Djurgården!

Museet uppmärksammar det genom att låta en yngre generation gå loss i konstmagasinet för att välja sina favoriter.

Vi bjöd in våra pedagoger, som är utbildade i konst- och modevetenskap, etnologi, museologi, och ekonomisk historia att fritt botanisera i konstmagasinet. Resultatet är utställningen REDISCOVER Absolut Art Collection där de har valt att bokstavligen fylla konstrummet från golv till tak med närmare 90 konstverk ur samlingen”, säger Mia Sundberg, ansvarig konstintendent på Spritmuseum.

Själva beskriver de unga curatorerna sin utställning så här: Absolut Art Collection växte fram under vår barndom, och vi har inkorporerat vår egen bild av 1980- och 1990-talen i utformandet av den här utställningen. Vi vill här presentera verk som utstrålar den självsäkerhet, framtidstro, och humor som tycks ha präglat den här tiden. De var självklart inga problemfria årtionden, men vi har valt att lyfta fram nostalgin och minnas den ljusa sidan. Konstens placering i rummet, såväl som valet av färgsättning och musik, speglar hur vi ser på samlingen som föddes för nästan 40 år sedan.”

REDISCOVER är en konstutställning som badar i pastellfärger och discomusik. Vare sig du själv upplevde 1980-och 1990-talen, eller bara hört återberättas, så är det här en tidsresa som många kan både känna igen och överraskas av.

Fakta om Absolut Art Collection:

“I love the bottle, I want to do something with it” ska Andy Warhol ha sagt till en representant för Absolut Vodka under en middagsbjudning i New York någon gång på 1980-talet. Oavsett om det var exakt så det gick till eller inte skapades år 1985 Absolut Warhol – det första verket i det som kom att bli Absolut Art Collection.

Det statliga företaget Absolut Vodka engagerade under de följande två årtiondena en lång rad konstnärer som skapade unika verk med den kultförklarade vodkaflaskan i fokus. Syftet var att marknadsföra den svenska exportsuccén genom konsten. När projektet avslutades 2004 bestod Absolut Art Collection av 850 verk av 550 olika konstnärer; målningar, skulpturer, fotografier och videoverk. Även designföremål som möbler, glasföremål och smycken ingår i samlingen.

Absolut Art Collection innehåller kända och okända konstnärer, moderna och klassiska stilar, stora och små format. Bland de mer namnkunniga konstnärerna ser vi till exempel Keith Haring, Annie Leibovitz och Linn Fernström. Samlingen är en tidskapsel som speglar en era som passerat och ett samhälle som förändrats.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Spritmuseum, beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.

Kontakter

Hanna Elmberg

Presskontakt PR-ansvarig