Gå direkt till innehåll
I utställningen visas verk av Keith Haring, Nam June Paik, Howard Finster med flera.
I utställningen visas verk av Keith Haring, Nam June Paik, Howard Finster med flera.

Pressmeddelande -

​NÄR PERSONALEN FÅR VÄLJA - FAVORITER UR ABSOLUT ART COLLECTION.

Det blir inte alltid som man planerat, det har vi lärt oss under våren 2020. Social distansering, nedstängningar och oro för smitta har präglat vår vardag. Men i allt detta kaos skapas också nya möjligheter. För Spritmuseum innebär det att sommarens konstutställning kuraterats av personalen, från urval av konst till målning av rummet. Utställningen visas 13 juni – 27 september 2020. 

Ett 20-tal medarbetare och museets styrelse har utforskat konstsamling Absolut Art Collection och utifrån den valt varsitt konstverk samt skrivit en motivering. Personalen står inte bara för urvalet, de har även spacklat och målat konstrummet, hängt utställningen och tagit fram den grafiska profilen med väggtexter och utställningsaffisch.

  • Resultatet är en unikt brokig utställning där urvalet speglar mångsidigheten, färgprakten, poesin och humorn, som finns i den här mycket speciella konstsamlingen, berättar Mia Sundberg, konstintendent på Spritmuseum. Vi visar allt från de ikoniska målningarna av Andy Warhol och Keith Haring till mindre kända konstverk av t ex Jane “In Vain” Winkelman.

Personalen rycker in
Det är inte enbart i utställningsarbetet som museets personal har ryckt in. Coronakrisen tvingar fram okonventionella lösningar. Med minskad personalstyrka har många på museet fått axla nya roller och är nu schemalagda hela sommaren med allt från diskplockning till bemanning av museets reception.

  • Den här tiden på året brukar Spritmuseum välkomna turister från världens alla hörn, berättar Ingrid Leffler, museichef.Men i år står vi inför en helt annorlunda verklighet och har behövt tänka om och tänka nytt. Dessutom gör sådana här insatser oss ännu starkare, avslutar hon.

FAKTA OM ABSOLUT ART COLLECTION
I över 850 målningar, grafiska blad, fotografier, skulpturer, möbler och konsthantverk under åren 1985–2004 tolkade internationella och svenska konstnärer ett och samma objekt: En vodkaflaska. Flertalet av verken reproducerades i annonser av uppdragsgivaren Absolut Vodka i tidskrifter världen över. Många människor har sett reklamen men långt ifrån alla har sett konstsamlingen Absolut Art Collection, numera på Spritmuseum i Stockholm.

Välkomna till en annorlunda utställning!

För mer information om konsten och samlingen, vänligen kontakta:
Mia Sundberg, konstintendent.
Mia.sundberg@spritmuseum.se

För mer pressförfrågningar och bilder, vänligen kontakta:
Matilda Ivarsson, kommunikationsansvarig.
Matilda.ivarsson@spritmuseum.se

Ämnen

Regioner


Spritmuseum, beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.

Kontakter

Hanna Elmberg

Presskontakt PR-ansvarig