Pressmeddelande -
Inbjudan till Etiketter som budbärare - Svensk alkoholhistoria ur ett bildperspektiv
Etiketter som budbärare - Svensk alkoholhistoria ur ett bildperspektiv
Måndag 23 november 2009 kl 13 - 16
I anslutning till utställningen Eksell & Kumlien - två epoker & två uttryck som visas på Vin & Sprithistoriska Museet 18 november 2009 - 23 mars 2010 anordnas ett symposium på temat etiketter som budbärare.
Symposiet ger historiska tillbakablickar och mer aktuella exempel på hur olika strömningar påverkat utformningen av etiketter, men ger även svar på frågor om hur etiketter och förpackningar egentligen påverkar oss som konsumenter av alkohol. Är det innehållet eller förpackningen som styr våra inköp?
Etiketten är flaskans identitetskort och det som utåt sett ger innehållet dess värde. Men en etikett är så mycket mer än bara en ren innehållsdeklaration, och dess utformning har mycket att berätta om den tid den är sprungen ur. Politiska strömningar, folkhälsoperspektiv, konjunkturer men även rent ekonomiska och estetiska motiv har påverkat utseendet på svenska vin- och spritetiketter.
I Sverige är alkoholen ett ständigt omdebatterat ämne och vi har länge haft en unik situation med statliga monopol på försäljning och tillverkning av alkohol och strikta regler för marknadsföring. Under många år togs alla nya svenska vin- och spritetiketter fram av ett enda företag, Vin & Sprit AB, men sedan 1995 finns en mängd privata aktörer på marknaden. Och 1979 lanserades en svensk vodka helt utan etikett, en vodka som idag är en av världens mest sålda...
Anmälan & mer information:
helen.ericsson@vinosprithistoriska.se
Läs mer på bifogad fil.
Ämnen
Regioner
Ägna några timmar åt spriten.
Stiftelsen Vin & Sprithistoriska Museet är ett specialmuseum för vinets och brännvinets kulturhistoria i Sverige. Museet är det enda i sitt slag i landet.