Pressmeddelande -
Flaskpost från det förflutna
Flaskpost från det förflutna
Vin & Sprithistoriska Museet har upptäckt en världsunik butelj i sina samlingar. Flaskan kommer från Sydafrikas äldsta vingård, Groot Constantia, som grundades redan 1685, och det finns ingen motsvarande flaska bevarad i världen. Att vingårdens andra ägare dessutom var svensk gör inte historien sämre.
Napoleons favoritdryck
I samband med en inventering av Vin & Sprithistoriska Museets samlingar blev Anna Oswaldsson nyfiken på en flaska som fångade hennes uppmärksamhet.
- När jag påträffade flaskan i magasinet så fastnade jag direkt för flaskans unika utformning och det ålderdomliga utseendet samt det fascinerande faktum att den hade hittades på sjöbotten i slutet av 1940-talet. Det gjorde mig nyfiken på att ta reda på mer om flaskans ursprung och härkomst.
Buteljen är mycket vacker, glaset är mörkt olivfärgat, nästan brunt, skuldran är låg och flaskhalsen är lång och smal. På flaskans bröstparti är buteljen graverad med inskriptionen ”Constantia Wyn” på följande vis:
CON
STANTIA
WYN
Buteljen visade sig vara en unik 1700-talsbutelj från Sydafrikas äldsta vingård, Groot Constantia, som grundades redan 1685. Den har innehållit det på 1700-talet så kända och nästintill mytomspunna söta vita dessertvinet ”Constance”. Vinet var mycket omtyckt och populärt bland de europeiska hoven och det prisades av flera samtida celebriteter som Charles Dickens och Jane Austen. Självaste Napoleon fick 30 flaskor om månaden levererade till sig på St.Helena. Fredrik den Store och Bismarck hörde också till beställarna. Även vår egen samtida storhet, Bellman, diktade om Constantia i Fredmans Epistlar: ”..Mjöd, Bischoff, Långkork, Punsch, Constantia.”
- Jag kontaktade Groot Constantia i Sydafrika som blivit mycket exalterade över fyndet, berättar Anna. Enligt expertis på avdelningen Social History Collections, vid Iziko Museum i Kapstaden, så bör buteljen dateras till 1790-tal. På Groot Constantia är man mycket förtjust över buteljen som ytterligare visar på vingårdens koppling till Sverige. Vingårdens andre ägare var nämligen en svensk man vid namn Olof Bergh från Göteborg. Han ägde och drev vingården under åren 1716–1724.
År 2004 hittades några glasskärvor från en liknande flaska vid kusten i Delaware i USA. Glasskärvorna visade sig komma från ett brittiskt lastfartyg, Severn, som sjönk i hamnen i Delaware år 1774. Fyndet av glasskärvorna i USA inspirerade vingården i Sydafrika till historiska efterforskningar, vilket också ledde till ett sökande efter en hel autentisk flaska. Detta gjorde slutligen att man förra året nylanserade det gamla ikoniska vinet under namnet Grand Constance. Vinet lanserades då i en nyframtagen butelj som skapats för att efterlikna den historiska buteljen.
Fynd från sjöbotten
Under dessa år har en hel autentisk flaska stått i Vin & Sprithistoriska Museets magasin i Stockholm. Buteljen skänktes till museet av en kvinna vars man hade hittat flaskan på botten i vattnet vid södra Ljusterö i slutet av 1940-talet. Buteljen hittades av en händelse då han dök efter en tappad bomullsklänning. Paret behöll flaskan under större delen av sina liv, kvinnan var 89 år när hon lämnade in buteljen till museet år 2004.
Men hur kom flaskan till Sverige? Anna har letat vidare och hittat bevarade räkenskaper från mitten av 1700-talet där det framgår att den danska ämbetsmannen Johan Sigismund Schulin importerade vin i stora mängder från hela världen. Bland annat skall han ha importerat ”Constantz” från Sydafrika. Importen skedde via Ostindiska kompaniets båtar som gjorde provianteringsstopp i Sydafrika på vägen till och från Kina.
Så kom det sig att en flaska från Sydafrika hamnade på ett svenskt vinmuseum.
För mer information:
Anna Oswaldson, arkivarie, tel 08-51 91 86 50, anna.oswaldson@vinosprithistoriska.se
Helen Ericsson Sandlund, informationsansvarig, tel 08-51 91 86 52, helen.ericsson@vinosprithistoriska.se
Foto laddas ner på:
http://www.vinosprithistoriska.se/?id=881&cid=2791
Fotograf: Klas-Göran Tinbäck.