Gå direkt till innehåll
Fashion Cocktail visar delar av Absolut Fashion-samlingen, här ser vi plagg av Tom Ford för Gucci från år 1999.
Fashion Cocktail visar delar av Absolut Fashion-samlingen, här ser vi plagg av Tom Ford för Gucci från år 1999.

Pressmeddelande -

Fashion Cocktail öppnar idag!

Mode är något annat än kläder – ordet syftar på ett symboliskt värde, omöjligt att se eller ta på. Det definieras av att ständigt befinna sig i förändring, och är därför också ett tydligt tecken för sin tid. Mode påminner på så vis om andra kreativa uttryck, inte minst konst. Av den anledningen har både mode och konst ofta ingått i intim dialog med reklam – mode och konst bidrar till att skapa en särskild aura kring varumärket, och skapar bilden av en drömvärld som är på samma gång både estetiskt och kommersiellt kodad.

Fashion Cocktail visar hur den här typen av fantasi konstrueras, men är också en underhållande värld i sig själv. Scenografiskt är den raka motsatsen till det traditionella, avskalade utställningskonceptet ”vita kuben”, tvärtom är den maximalistisk, lekfull och interaktiv.

I utställningen visas bilder och plagg från de främsta fotograferna och mest framstående formgivare som arbetat inom ramen för Absolut Fashion-projektet genom åren. Accessoarer från Tom Ford för Gucci, couture-plagg från Gianni Versace och specialgjorda stövlar från Manolo Blahnik visas tillsammans med fotografier tagna av Helmut Newton, Herb Ritts och Jean-Baptiste Mondino. Även korta filmer med behind the scenes-bilder – som fotograferingen av Kate Moss och Naomi Campbell på Ishotellet i Jukkasjärvi – ingår. 

- Det som varit roligast har varit att gå genom arkivet, inte minst kläderna. Det är en blandning av högt och lågt, och ofta väldigt experimentella plagg, på gränsen till det knäppa, berättar Philip Warkander, guest curator av utställningen. Men den modehistoriska relevansen blir ju snabbt uppenbar när man får tillgång till couture-sydda kreationer från Versace och Gaultier, eller ser de berömda plaggen från Helmut Newton-fotograferingen.

Utställningen visas den 10 juni 2021 till den 19 januari 2022.

Guldklänning på vift

Det plagg som snabbt kom att betraktas som projektets mest spektakulära var en drygt sju kilo tung klänning, formgiven av Anthony Ferrara, i 18 karat guld. Klänningen nådde snart världsberömmelse, inte minst för att den transporterades i pansarbil och hade sin egen säkerhetsvakt. Det blev snabbt populärt för kvinnor med rätt kontakter att låna klänningen för en festnatt.

Den mest berömda incidenten ägde rum efter ett utlån av klänningen till ett bröllop i Chicago. Efter festen, som ägde rum en fredag, skickades den tillbaka till New York med expressfart. FedEx-paketet nådde kontoret på lördagsmorgon. Leverantören lämnade det därför helt sonika på golvet, lutad mot kontorets entrédörr. Där blev det stående fram till måndag morgon, när Michel Roux – legendarisk upphovsman till Absolut Vodkas framgångsrika PR-projekt, inklusive konst- och modesamarbetena – kom tillbaka från helgledigheten och fann paketet med sitt dyrbara innehåll, helt obevakat, i trapphuset. 

- Utställningen visar en tid där glädje och kreativitet står över ängslighet och det politiskt korrekta, berättar Ingrid Leffler, museichef på Spritmuseum. Rummet speglar en era där allt var möjligt och allt var tillåtet, en värld att få drömma sig bort en stund. Att få öppna den här lite galna utställningen efter ett minst sagt tungt år, känns både roligt och viktigt. Tillsammans med den lekfulla scenografin, plaggen, bilderna och Philip Warkanders texter med vetenskaplig underton, är det här en utställning som är lätt att älska.

Cocktail & Fashion

Upptäck 80- och 90-talets fantasieggande couture bland överdimensionerade cocktailglas och modemagasin tillsammans med våra eminenta guider och en tidsenlig drink i handen. Boka en privat Cocktail och Fashion-visning, max 6 personer där du bestämmer klockslaget. Mer info om pris och bokning finns här.

FAKTA

Absolut Art Collection

I över 850 målningar, grafiska blad, fotografier, skulpturer, möbler och konsthantverk under åren 1985–2004 tolkade internationella och svenska konstnärer ett och samma objekt: En vodkaflaska. Flertalet av verken reproducerades i annonser av uppdragsgivaren Absolut Vodka i tidskrifter världen över. Absolut Art Collection ägs sedan 2008 av Spritmuseum och varje sommar visas utvalda verk i olika tematiska utställningar. I årets tema är det fotografierna från de stora modesatsningarna som visas, matchade med plagg från Absolut Fashion.

Absolut Fashion

Absolut Fashion var en fortsättning på det lyckade Absolut Art-projektet, men byggde på samarbeten med modeskapare istället för konstnärer. Den surrealistiska och eklektiska samlingens utgörs av 1000 specialdesignade plagg och accessoarer från några av världens främsta modeskapare, däribland Manolo Blahnik, Tom Ford, Helmut Lang, Jean-Paul Gaultier och Gianni Versace. De flesta av dessa kreationer har aldrig ställts ut tidigare. Utställningen Fashion Cocktail har möjliggjorts genom ett inlånat urval av plagg från modesamlingen som än idag ägs av The Absolut Company.

Philip Warkander, guest curator av modeprojektet, disputerade 2013 – som först i världen i det då nyetablerade universitetsämnet – i modevetenskap vid Stockholms universitet. Idag är han lektor och avdelningsansvarig i samma ämne vid Lunds universitet. Han skriver regelbundet för modetidningen BON och är modekritiker på Expressen Kultur. Han har även gett ut flera böcker, senast Danius och modet (2020) och Sätt att se – en guide till Capri och till livet (2020).

Utställningens scenografi står JoAnn Tan Studio för. JoAnn Tan Studio grundades 2010 av JoAnn Tan och Cilla Winbladh och är baserad i Milano. Ursprungligen modeskapare, och med många år som kreatör på Moschino bakom sig, arbetar JoAnn Tan med företag som Hermès, JJ Martin, Emilio Pucci, Fendi och NK.


För pressförfrågningar, vänligen kontakta:
Matilda Ivarsson, kommunikationsansvarig matilda.ivarsson@spritmuseum.se

Ämnen

Regioner


Spritmuseum, beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.

Kontakter

Hanna Elmberg

Presskontakt PR-ansvarig

Relaterat innehåll