Gå direkt till innehåll
Absolut Warhol Blue (1985) av Andy Warhol.
Absolut Warhol Blue (1985) av Andy Warhol.

Pressmeddelande -

​Återfunnet konstverk av Andy Warhol har hittat hem

Spritmuseum och konstsamlingen Absolut Art Collection har återfått det försvunna tvillingverket Absolut Warhol Blue.

Målningen beställdes 1985 som ett av två verk när företaget Vin & Sprit AB genom Absolut Vodka skapade det som skulle bli en av världens mest berömda marknadsföringskampanjer i modern tid. Under åren 1985 - 2004 anlitades 550 konstnärer runtom i världen att skapa konstverk med den karaktäristiska vodkaflaskan som utgångspunkt.

Andy Warhol var den första konstnären som anlitades och skapade konstverket ”Absolut Warhol”, som snabbt blev en succé i det statliga företagets annonskampanj i USA.

Vin & Sprit AB beställde två målningar av Andy Warhol men endast den ena valdes att visas. Det andra konstverket föll i glömska och när staten skänkte konstsamlingen till Spritmuseum 2008 i samband med försäljningen av Vin & Sprit AB så fanns verket inte med i överlämningen.

När det helt plötsligt dök upp 35 år senare inför en auktionsförsäljning uppstod frågetecken kring ägarförhållandena, vilket gjorde att försäljningsuppdraget återkallades.

Spritmuseum, som då anade att det kunde handla om det försvunna konstverket, satte igång och genomförde en omfattande utredning. Allteftersom stod det klart; tvillingverket var återfunnet.

- Spritmuseum kunde påvisa att konstverket är just den målning som beställdes 1985 men som senare inte följde med i överlämningen till museet. Vi är otroligt glada och tacksamma att kunna återförena Absolut Warhols tvillingverk till samlingen, säger Ingrid Leffler, museichef.

- Det känns fantastiskt att det här för oss centrala konstverket har kommit hem och vi ser just nu över möjligheten att visa upp "Absolut Warhol Blue" publikt så snart det bara går, säger Mia Sundberg, intendent och ansvarig för konstsamlingen.


Kontaktpersoner
Ingrid Leffler, museichef
ingrid.leffler@spritmuseum.se

Mia Sundberg, intendent
mia.sundberg@spritmuseum.se


Om Absolut Art Collection

Absolut Art Collection på Spritmuseum innehåller mer än 850 verk av 550 konstnärer från perioden 1985–2004. Samlingen är färgstark, flerspårig, initierad – och stundom naiv. Internationellt kända och erkända konstnärer figurerar sida vid sida med okända konstnärer som verkade på en lokal nivå. Samlingen skär igenom konstens riktningar och teman – och genom konstvärldens alla uppdelade sfärer. Här ryms målningar, grafik, fotografi, skulptur, möbler, mode och konsthantverk. Samtliga verk fungerade som underlag för världsomspännande annons- och reklamkampanjer för Absolut Vodka.

Mer om konstsamlingen Absolut Art Collection:

https://spritmuseum.se/kunskap-och-samlingar/om-absolut-art-collection/

Ämnen

Kategorier

Regioner


Spritmuseum, beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.

Kontakter

Hanna Elmberg

Presskontakt PR-ansvarig