Gå direkt till innehåll
Välkommen till Spritlandet Sverige

Pressmeddelande -

Välkommen till Spritlandet Sverige

Välkommen till Spritlandet Sverige
24 maj öppnar Spritmuseum på Djurgården
Museum, konsthall, provningsrum, mötesplats, bar, restaurang, uteservering, butik – den 24 maj öppnar Spritmuseum i Galärskjulen på Djurgården i Stockholm med tre utställningar som både vill roa och oroa. Det är Vin & Sprithistoriska Museet som bytt namn till Spritmuseum och flyttat till nya lokaler. I övrigt är inget sig likt.

–Det är fantastiskt att få öppna ett nytt museum på Djurgården, säger Ingrid Leffler, museichef. Här har vi fått möjlighet att bygga vårt drömmuseum. Våra besökare kommer att möta mer eller mindre oväntade angreppssätt kring alkoholen i utställningarna.

Spritlandet Sverige
”Spritlandet Sverige” är Spritmuseums stora utställning som handlar om svenskarnas bitterljuva förhållande till alkohol. Utställningen är utformad som en vandring genom våra årstider, gestaltad genom scenerier, dofter, smaker och musik. Besökaren kan sätta sig på parkbänken eller
hänga i baren, ta del av lust och lidande, njutning och bakrus, mörker och ljus, värme och kyla.
Utställningen sätter fingret på några företeelser som vi alla har erfarenhet av vare sig vi dricker eller inte: snapsvisor, hur man bygger identitet med hjälp av alkohol, normer, attityder och värderingar. Men också hur man tillverkar alkohol, inklusive regler och restriktioner.
Med ”Spritlandet Sverige” vill Spritmuseum att alla sinnen och minnen skall aktiveras. Målet är att beröra på flera plan och att inspirera till reflektion över varför spriten är en svensk kultursymbol samt vårt kluvna förhållande till alkohol och alkoholen i våra liv.
Utställningsproducent är Elin Harland.

Absolut Art Collection
Den första utställningen ”Face it!” är ett urval från den omfattande konstsamlingen Absolut Art Collection med verk från åren 1986–2004. Verk av Andy Warhol, Keith Haring, Damien Hirst, Ed Ruscha och en rad andra internationella ikoner liksom av svenska konstnärer som Linn Fernström, Dan Wolgers och Ola Billgren visas för första gången i Sverige.

Utställningen pågår t.o.m. januari 2013.
Ansvarig kurator är Mia Sundberg.
Se även separat presstext om Absolut Art Collection och ”Face it!”.

Äntligen fredag
Fredag är allt och varken eller - ett mellanrum mellan vardag och helg, där lek och lust får större plats, där normer sätts ur spel, gränser överskrids.

Spritmuseums första tillfälliga utställning  "Äntligen fredag" är en audiovisuell och interaktiv installation som lyfter fram fredagens många och motsägelsefulla känslor.

"Äntligen fredag" är ett kreativt samarbete mellan Spritmuseum och scenograf Anna Dolata. Tillsammans har de bjudit in ett brett spektrum av konstnärliga yrkesutövare som elektronicamusikern Lisa Nordström, videokonstnären Anders Weberg, ljusdesignern Magnus Mikaelsen, Animatören och illustratören Karin Ahlin och Anders Tjernblom i gruppen Fulkultur.
”Äntligen fredag” visas t.o.m. november 2012.
Ansvarig utställningsproducent är Anna-Karin Svanberg.

Relaterade länkar

Regioner


Det nya museet beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.
Öppnar 24 maj med bl a restaurang, bar och berså.

Kontakter

Hanna Elmberg

Presskontakt PR-ansvarig