Följ Spritmuseum & Absolut Art Collection

Unikt tillfälle att prova historisk dryck

Pressmeddelande   •   Aug 02, 2018 09:39 CEST

Brännvin i tre smaker från Kyrkeby bränneri

Välkommen till Kyrkeby – Sveriges äldsta bränneri!

Ingen annanstans i Sverige har det bränts brännvin så länge som i Kyrkeby. Kung Gustav III gav år 1771 personligen, på plats i Kyrkeby, tillstånd till bränneriet. Sen brändes det brännvin i Kyrkeby fram till 1971 då alla brännerier i Sverige stängdes och tillverkningen centraliserades med statligt monopol till en fabrik i Skåne.

1855 köptes Kyrkeby av Thure Alfred Malmström. Han byggde ett nytt bränneri bredvid det gamla, här tillverkades det så småningom upp till 4000 liter sprit av normalstyrka (50%) per dag.

Det är i Malmströms bränneri som det fortfarande tillverkar brännvin i Kyrkeby, med den ursprungliga processutrustningen i koppar, trä och järn. Hjärtat i bränneriet är ångpannan som producerar ånga till den engelska ångmaskinen från 1875, ångan används även till tryckkokning av potatis, destillation och drift av en ångpump.

Bränneriet som år 2002 blev årets industriminne i Sverige är varsamt renoverat och tillverkning av potatisbrännvin är nu åter igång. Det sker även guidningar av bränneriet sommartid och snapsprovningar planeras snart komma igång.

Nu finns tre sorters brännvin på systembolaget: Kyrkeby Citron, Enbär och Ettan.

Citron var patron Malmströms favorit, han tillverkade det själv på citroner han odlade i sitt orangeri på gården. Enbär är också det ett av Malmströms recept och en vanlig kryddning i Sverige på sjutton- och artonhundratalen. De tillverkar helt enligt de gamla recepten och allt görs för hand, t.ex. skalning av citroner och krossning av enbär.

Ettan är benämningen på potatisbrännvin av högsta klass, okryddat så att man kan jämföra smaken mot brännvin eller vodka gjord på andra råvaror. Kyrkeby är enda platsen i Sverige där man kan tillverka brännvin på potatis så som det gjordes under artonhundratalet och större delen av nittonhundratalet. Innan man på 1990-talet av processtekniska skäl gick över helt till säd som råvara. Dessförinnan hade de flesta brännvinssorterna i Sverige potatis som bas, t. ex. Renat, Skåne och OP Andersson.

Kyrkeby bränneri är stolta över att ha räddat denna kunskap och att kunna erbjuda klassiskt svenskt brännvin som det smakade förr!

Värd på Spritmuseum Brygga
På fredag den 3 augusti och lördag den 4 augusti gästar bränneriet Spritmuseum Brygga. Bryggan har under sommaren haft ett dussintal värdskap från olika dryckesproducenter från hela landet och nu är det dags för den mest historiska att inta sin plats bakom baren. Gästerna är på plats från kl 17 på fredag och kl 12 på lördag. 

För mer info se www.kyrkeby.com och https://www.systembolaget.se/sok-dryck/?searchquery=kyrkeby&

Korta filmklipp: https://youtu.be/IILQ6_vIFgo https://youtu.be/K_mlVdfEDlE


För mer information kontakta:
Göran Persson 070 170 73 82
Jens Johannisson 070 880 37 70
Ola Gustavsson 076 629 80 73

Spritmuseum, beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.