Följ Spritmuseum & Absolut Art Collection

​Södra Latins kammarkör spelar på glas och Bertil Vallien på munspel

Pressmeddelande   •   Jan 31, 2018 10:38 CET

Kören kommer stå bland verken i utställningen Under ytan - Bertil Vallien

Söndagen den 18 februari bjuder Spritmuseum in till en magisk konsert i utställningen Under ytan med glaskonstverk av Bertil Vallien. Södra Latins kammarkörs 30 studenter spelar på vinglas och sjunger specialkomponerad musik inspirerad av verken tillsammans med en stråkkvartett, en basist, en slagverkare. Dirigent Jan Risberg spelar på en av Bertils glasbåtar och Bertil själv på munspel.

Två framträdanden: Kl 14.00 och 15.30. Utställningen är öppen kl 12-17 och vanligt inträde gäller.

Jan och Bertils förhållande kan beskrivas som en följetong där två personer vid olika tillfällen passerat varandra under livets resa. Den började för ca 50 år sen då de för första gången möttes i Transjö bygdegård, då Jan, som ung spoling, spelade på Åfors Ballongklubbs årliga sammankomst. Via musik i Emmabodas alla musikfestivaler och andra evenemang möttes de båda när Musik i Glasriket bjöd in Jan till 2003 års sommarfestival. Det var första gången som Jan spelade på en av Bertils båtar. Under ett antal turnéer med Södra Latins kammarkör har kören och Jan besökt både Åfors och Kosta glasbruk. Och nu är de här hos Spritmuseum.

Om dirigent Jan Risberg
Dirigenten Jan Risberg
har lett kören de senaste tjugo åren. Han fick 2011 års Interpretpris av Föreningen Svenska Tonsättare, han har två gånger fått Årets Klassiska Grammis; 1985 och 2010, han och kören fick ta del av den Grammis som Salem Al Fakir och Pontus de Wolfe fick för musikalen “Trollkarlen från Oz” 2015 där de medverkar i flera låtar. Jan arbetar sedan drygt 30 år även på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Om Södra Latins kammarkör
Södra Latins kammarkör
är en av flera körkonstellationer vid det yrkesförberedande programmet vid Södra Latins gymnasium.

Kören har under de senaste åren gjort flera Luciamornar i TV4 och SvT och tillsammans med Kungliga Filharmonikerna en direktsänd radiokonsert. De har även turnerat i Sverige och bland andra England, Tyskland och Italien. En uppmärksammad konsert gjordes i samband med Stockholm New Music 2005 då kören gjorde en hel konsert under temat kör och dator. En opera av George Riedel har gjorts liksom samarbeten med Stockholms Blåsarsymfoniker och Gotlands Tonsättarskola. Mer info om Södra Latins musikutbildning, se: www.son.edu.stockholm.se/

Om Under ytan – Bertil Vallien
Bertil Vallien, född 1938, är en av vår tids stora förnyare av svenskt konstglas. Han tillhör de allra främsta i en generation svenska glaskonstnärer som brutit mot den sparsmakade skandinaviska formen. Genom innovativa uttryck och tekniker placerar han glaset i den fria konstens domän.

Under ytan söker sig till ett tema som är mindre känt för den vida publik som sedan länge följer Bertil Valliens omfångsrika konstnärskap. Utställningen på Spritmuseum står till 2 april 2018.

Spritmuseum, beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.