Gå direkt till innehåll
Snart på Spritmuseum: Den Svenska Synden!

Pressmeddelande -

Snart på Spritmuseum: Den Svenska Synden!

Snart på Spritmuseum:
Den Svenska Synden!
22 maj 2014 – 11 januari 2015

Lagom till att Djurgården i Stockholm fylls av internationella turister tar Spritmuseum ett ogenerat grepp om den svenska synden. Tillsammans med konstnären Peter Johansson synar museet lust och last, frigjordhet och skam utifrån begreppen Sex och Sprit.

I utställningen vandrar besökarna genom en labyrint av filmer, bilder, tidningsklipp och föremål ut den svenska syndens historia. Från 50-talets kontroversiella filmer som ”Hon dansade en sommar” och ”Sommaren med Monika”, via undangömda Systembolagsbutiker, motböcker, spritspioner och p-piller, fram till det sena 70-talets kultförklarade erotikklassiker ”Fäbodjäntan.”

Den Svenska Synden är en utställning som sätter fokus på det svenska välfärdssamhället där Spriten var den främsta källan till skam, samtidigt som den liberala inställningen till Sex var en källa till nationell stolthet.

Myter krossas
-  Det har varit ett spännande arbete att fördjupa sig i de seglivade myterna om den svenska synden, säger Anna-Karin Svanberg, utställningsproducent. Under 50-talet och åren framåt förfärades världen av rykten om ett lössläppt, bastubadande och sexuellt frigjort folk som sprang nakna tillsammans i den snötäckta nordiska naturen: Ett syndens näste där de flesta förlovningar ingicks vid nakenbaden och där partnerbyte hörde till vardagen.

När sexualupplysningsfilmen ”Kärlekens språk” hade premiär i London samlades över 30 000 personer på Trafalgar Square med plakat med budskap som ”Sverige – mer porr, mer alkoholism, mer självmord och mer gonorré för varje år”. Hemmavid hade vi fullt upp med att skämmas över något helt annat – nämligen Spriten.

-  Vi började fråga oss varför de sexualmoraliskt så avspända svenskarna själva var så fixerade vid att skämmas för Spriten. Och vi fördjupade oss i hur vi i Sverige, och människor utomlands, befäste och fortfarande befäster vissa myter, fortsätter Anna-Karin Svanberg. För att citera Claes Britton som 2007 var ansvarig för Svenska Institutets marknadsföring: ”Inga from Sweden is still our most powerful global trademark”.

År 1969 publicerar den radikala författaren och debattören Susan Sontag artikeln ”A letter from Sweden” i den amerikanska tidskriften Ramparts. Sontag hade bott i Sverige några månader och hon konstaterade att svenskarna är lika besatta av alkohol och alkoholism som amerikanerna och övriga européer var av sex och erotik. Skuldbördan och stigmat kring berusning och alkohol vilade som ett tungt ok på svenskarnas axlar. Att köpa alkohol gav svensken en känsla av att utföra en olaglig handling och våra Systembolag såg ut som något som hämtats från Sovjet eller DDR.

Titthålsutställning
Konstnären Peter Johansson utformar utställningen som en labyrint med titthål där besökarna får utforska och kika in på den svenska synden. Museet står för utställningens historiska och berättande innehåll och har tillsammans med Peter Johansson fyllt titthålen med filmer och föremål som illustrerar historien om den svenska synden.

I utställningen bidrar även konstnärsduon Peter Johansson/Barbro Westling i samarbete med konstnären Lars Brunström, med en ny konstinstallation  –  en lustfylld skog där såväl träd, stenar och djur njuter i fulla drag. Även där får besökarna kika in genom hål för att få en skymt av naturens eget spektakel. Var god stör ej!

Utöver dessa insatser bidrar även Peter Johansson med några kortfilmer och skulpturer som behandlar Den svenska synden.

Varning utfärdas dock. Bilderna och filmerna i utställningen kan verka störande för känsliga personer. Andra kommer att skratta igenkännande.

För mer information:
Anna-Karin Svanberg, utställningsproducent, ak.svanberg@spritmuseum.se, tel + M: 08-1213 1306

Eva Lenneman, intendent, eva.lenneman@spritmuseum.se, tel 08-1213 1302

Peter Johansson, konstnär, barbro.peter@telia.com, 070 – 647 71 59

Fakta Peter Johansson:
Peter Johansson har under 20 år arbetat med omfattande konstnärliga aktiviteter. I skulpturer, fotografier och installationer har han ohejdat och framgångsrikt tagit itu med företeelser som dalahästar, falukorv, nakenhet, folkdans, röda stugor, rasism och jantelag. Det har varit internationella utställningar världen över och i Sverige har han ställt ut på de flesta svenska konstinstitutionerna såväl som i alternativa rum. Han har gett ut närmare 30 konstböcker, många på eget förlag, varit gästredaktör för konsttidskrifter, kurerat utställningar, samt föreläst och undervisat regelbundet. Numera jobbar han ofta även i konstnärsduon Peter Johansson/Barbro Westling. Han har gedigen erfarenhet av att planera och genomföra mycket stora och kostsamma utställningsproduktioner och utsmyckningsuppdrag. Allt detta sammantaget passade Spritmuseum och satsningen på Den Svenska Synden förträffligt.


I samarbete med Klubb Super 8 och Svenska Filminstitutet.

    



Spritmuseum, beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.

Kontakter

Hanna Elmberg

Presskontakt PR-ansvarig