Gå direkt till innehåll
Pressfrukost - "Könad sprit? " 16 september kl 9

Pressmeddelande -

Pressfrukost - "Könad sprit? " 16 september kl 9

Har spriten ett kön? – inbjudan till pressfrukost

Är rökig whisky mer maskulint än en färgglad drink med paraply? Det frågar sig Vin & Sprithistoriska Museet i sin nya utställning ”Könad sprit?” som öppnar den 17 september. Utställningen ger inga svar men visar historiska tillbakablickar och ställer många frågor.

- Vi vill få våra besökare att tänka till, säger Maria Asplund, utställningsproducent. ”Könad sprit?” ser på vår dryckeskultur ur ett genusperspektiv. Vi hoppas att besökarna ska ha roligt när de går runt i utställningen men att de också börjar ifrågasätta sina egna val. Gillar jag verkligen denna dryck eller väljer jag den för normen säger så? Dricker vi på lika villkor?

Pressfrukost

Tid: Torsdagen den 16 september kl 9. Frukost serveras från kl 8.30.
Plats: Vin & Sprithistoriska Museet, Dalagatan 100. Stockholm.
Anmälan: Vi bjuder på könad frukost. Anmälan senast 14 september till info@vinosprithistoriska.se

Medverkande:
Nadja Karlsson, dryckesskribent, sakkunning i utställningen och transperson.
Maria Asplund, utställningsproducent.
Ingrid Leffler, museichef.

Nadja och Maria finns på plats under hela dagen för intervjuer.

KÖNAD SPRIT
Fram till 1700-talet drack både män och kvinnor flera liter öl om dagen. Det var betydligt mer hälsosammare än det förorenade vattnet. En dagsranson öl var tre liter/dag för en nunna i Vadstena kloster. Men tiderna förändras. 1950 var bara var tionde motbok utskriven på en kvinna. Hon drack ju ändå inte!

Idag dricker män fortfarande betydligt mer än kvinnor. 13 liter ren alkohol per vuxen man per år mot 6 l per vuxen kvinna. Framförallt dricker män mer öl och starksprit än kvinnor som föredrar vin, allt enligt statistik från SoRAD, Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning.

Vi ser artiklar om bag-in-box-mammor men inga om ”ölflakspapporna” Är det männens drickande som är norm?  Kan man se på en människa vilken dryck hon/han föredrar? På utställningen kan man testa sin människokännedom eller kanske fördomar genom ett webbtest där man får gissa på  personers favoritdryck.

En person som har erfarenhet av att leva både som man och kvinna är Nadja Karlsson, som är dryckesprovare på Vin & Sprithistoriska Museet och som frilansar som bl a whiskyjournalist. För fem år sedan kom hon ut som transperson.

- Som könsöverskridande har jag fått många erfarenheter av vad som är tillåtet eller inte även vid val av dryck och beteende, säger Nadja. Jag blir förvånad över hur starka könsrollerna fortfarande är.
Den 18 september håller Nadja Karlsson en dryckesprovning med temat "Könad sprit"

Fakta:
”Könad sprit?” visas 17 september 2010 – 10 april 2011.
Utställningsproducent: Maria Asplund.
Sakkunnig: Nadja Karlsson.
Form: Team Hawaii.

För mer information:
Maria Asplund, utställningsproducent, 08-51 91 86 55.
Helen Ericsson Sandlund, pressansvarig, 08-51 91 86 52.

Ämnen

Kontakter

Hanna Elmberg

Presskontakt PR-ansvarig