Följ Spritmuseum & Absolut Art Collection

Öl på Spritmuseum

Pressmeddelande   •   Jan 20, 2015 15:48 CET

Öl på Spritmuseum

Den 6 februari öppnar utställningen ÖL! på Spritmuseum i Stockholm. Här möts pilsnergubbar och hipsters, stor stark och suröl, humle och malt. Årets dryckesprofil, tillika Spritmuseums dryckesexpert Nadja Karlsson samt sommelieren och journalisten Alf Tumble står för expertkunskap och goda råd om hur man bl.a. kombinerar öl och mat.

Öllandet Sverige

2015 fokuserar Spritmuseum på öllandet Sverige. En sällsam plats där fulöl blivit finöl och tvärtom. En öl är inte längre bara en öl, en bryggare inte enbart en bryggare. Ölgillare har blivit ölälskare och en stor stark har fått konkurrens. Vurmen för det småskaliga hantverket blomstrar i takt med humlen. Fansen är många. Bryggerierna likaså. För fem år sedan fanns det 30 stycken. Idag runt 150. Nu är det dags även för ölen att hamna på museum.

— I Spritmuseums ölutställning gör vi nedslag i svensk ölhistoria, kultur och trender. Vi berättar om tillverkning och träffar olika bryggare. Besökaren får bekanta sig med olika ölsorter, malt och humle – dofta, känna, gissa! De kan också testa sina kunskaper i vårt ölquiz, boka en ölprovning och förskansa sig vid kranarna i vår restaurang, berättar Anna-Karin Svanberg, utställningsproducent.

Alf Tumble, DN:s dryckesexpert ger en rad praktiska tips att ta med sig hem: Hur man kombinerar öl och mat på bästa sätt och hur man gör sin egen ölprovning. Museets egen expert, Nadja Karlsson, som valdes till årets dryckesprofil i Sverige 2014, kommer att hålla provningar kring bl.a. suröl och världens starkaste öl. Fredagar och lördagar hålls även visning inkl. provning med öl från spännande bryggerier runt om i Sverige.

— Det kommer att bli en utställning för alla sinnen, fortsätter Anna-Karin Svanberg. Tanken är att ge en introduktion till öl för alla och envar, från den första ölen i historien till den hetaste ölen just nu, inte att förglömma hur man kan göra sitt eget öl.

Pressvisning: Torsdag 5 februari kl 11.00.

Fakta:
Utställningsperiod: 6.2 2015–17.1 2016
Form: Form Us With Love
Experter: Nadja Karlsson, Alf Tumble
Sponsorer: c/o Hops, Humlegården, Kakelspecialisten, Köksbryggeriet, Nud Collection.  

För mer information:
Anna-Karin Svanberg, utställningsproducent,
anna-karin.svanberg@spritmuseum.se
, tel 08-1213 1306

Spritmuseum, beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.