Följ Spritmuseum & Absolut Art Collection

NÄR UPPHÖR KONST ATT VARA KONST? NÄR BLIR KONST TILL REKLAM?

Pressmeddelande   •   Mar 21, 2013 09:00 CET

 

NÄR UPPHÖR KONST ATT VARA KONST? NÄR BLIR KONST TILL REKLAM?

Tisdag 9 april bjuder Spritmuseum in till en diskussion om relationen mellan konst och reklam. Emma Stenström, docent och biträdande rektor vid Handelshögskolan, leder ett samtal mellan Birgitta Rubin, konstkritiker på Dagens Nyheter, och John Peter Nilsson, chef för Moderna Museet i Malmö.

Utgångspunkten för diskussionen är Absolut Art Collection, Sveriges mest säregna konstsamling, inhyst på Spritmuseum i Stockholm. De flesta av de drygt 500 internationella och svenska konstnärer som är representerade (bl.a. Andy Warhol, Damien Hirst, Louise Bourgeois, Linn Fernström och Ola Billgren) är erkända. Men målningarna, grafiken, fotografierna, skulpturerna, möblerna och glaskonsten föreställer ett och samma objekt, en vodkaflaska. Och det är vodkafabrikanten som beställt porträttet.

I dagens globala konstvärld går mytskapande och värdeskapande hand i hand. Den massiva marknaden för konst har skapat en nästintill oreglerad sfär där kulturellt värde och ekonomiskt värde är svåra att sära på. Konstnärer har skapat sina egna komplexa varumärken, jämförbara med multinationella företag eller dess produkter.

Inte underligt dyker begreppet ’hybridbilder’ allt oftare upp i diskussionen, det vill säga verk som uppvisar drag av både konst och reklam. I en del fall tillerkänns de fruktsamma gränsöverskridande kvaliteter, i andra fall inte.

Är konstens kännetecken att den inte kan utplånas? Att dess potential att beröra, provocera och skapa diskussion inte kan redigeras eller retuscheras bort? Å andra sidan: Hur långt kan och bör företag parasitera på ett slags äkthet de aldrig kan skapa själva? När upphör konst att vara konst – för att förvandlas till simpel reklam?

För mer information,

Mia Sundberg, konstintendent Absolut Art Collection

E-post: mia.sundberg@spritmuseum.se
Tel + M: 08-1213 1304


Det nya museet beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.