Gå direkt till innehåll
LAKRITS PÅ SPRITMUSEUM. (ÄVEN I FAST FORM.)

Pressmeddelande -

LAKRITS PÅ SPRITMUSEUM. (ÄVEN I FAST FORM.)

LAKRITS PÅ SPRITMUSEUM.
(ÄVEN I FAST FORM.)

Den svarta lakritsen. Den älskade lakritsen. Den hatade lakritsen. Den perfekta lakritsen. Den nostalgiska lakritsen. Den rasistiska lakritsen … Vad är egentligen lakrits? Hur gör man lakrits? Varför blir man galen i lakrits? Varför blir man inte galen i lakrits? Varför blev man galen av absint?

Spritmuseum på Djurgården i Stockholm bjuder in till den ultimata lakritsutställningen 1 december 2012–15 maj 2013. Här erbjuds allt om lakrits i fast form. Och allt om lakrits i flytande form (den senare vanligtvis alkoholhaltig). Lakrits kommer även att genomsyra museets restaurang, provningsrum och butik.

Lakritsen har gjort en klassresa. Från trekilosförpackningar i störtstället på finlandsfärjan till en knivsudd gourmetlakrits som dessert på lyxrestaurangen. Det råder en lakritstrend. Och intresset bara ökar.

Om choklad regerat senaste decenniet växer nu lakritsfestivaler upp som lakritssvampar världen över. Lakritsfestivalen i Stockholm (som Spritmuseum samarbetar med) började som en liten hylla i en chokladbutik och tar idag emot tusentals besökare varje vår. Men det verkar inte räcka för att tillfredsställa begäret, varken efter lakrits i sig eller kunskap om lakrits. Så Spritmuseum hakar på.

 – Lakrits i flytande form ägnas som sig bör stor uppmärksamhet i utställningen, påpekar Anna-Karin Svanberg, utställningsproducent på Spritmuseum. Vi kommer att presentera sprit smaksatt med anis, lakritsrot, fänkål och/eller stjärnanis. Till exempel Ouzo, Raki, den mytomspunna absinten och dess kusin pastis, Nyköpings brännvin, lakrits-shots och anisette… Vi lyfter samtidigt fram lakrits och lakritsrot i folktro och medicin.

Men självfallet får besökaren även sitt lystmäte av lakrits i fast form – lakrits som aldrig varit i närheten av alkohol. Både söt och salt. Och rålakrits (100% lakrits). Och genom nostalgiska inslag av klassiker som Salta Katten, lakritspipor och Bronzol (föregångaren till Lakrisal). Smakprovningar utlovas i utställningen."

När besökaren är trött på svart lakrits föreslår Anna-Karin Svanberg en vandring genom Absolut Art Collection med verk av konstnärer som Andy Warhol, Damien Hirst, Ola Billgren, Linn Fernström och Helmut Newton. Men det finns svärta så det räcker till även här.

Mer information om Spritmuseums samtliga utställningar finns på spritmuseum.se.

Kontaktperson:
Anna-Karin Svanberg, utställningsproducent
08 - 12 13 13 06 (Direkt & mobil)
………………………….
Samarbetsparter i utställningen Lakrits - Amarelli Lakrits (liquirizia.it), Lakritsfestivalen (www.lakritsfestivalen.se), NUDCollection (www.nudcollection.com), Plumen (plumen.com).

Ämnen

Kategorier


Det nya museet beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.

Kontakter

Hanna Elmberg

Presskontakt PR-ansvarig