Följ Spritmuseum & Absolut Art Collection

En bakfull mus på Spritmuseum

Pressmeddelande   •   Apr 24, 2018 08:16 CEST

Absolut Cattelan, 1998 by Maurizio Cattelan

I sommarens konstutställning Absolut Art Collection – The Wilder Side har djuren flyttat in på Spritmuseum. Det är fluffiga hundar, mytologiska vidunder och metamorfoser mellan djur och människa. Krälande, svävande, surrande, spinnande och ylande. Motiven rör sig från polartrakterna till tropikerna, via flyttfåglar och dansande sjöstjärnor. Allt i sällskap med en flaska Absolut Vodka.

Konstnärer från hela världen har tolkat den ikoniska Absolut-flaskan. De fick fria tyglar och få restriktioner och påfallande ofta hamnade de i djurens värld – från maskarna i komposten till himmelska väsen. Nu visas ett spännande urval, som Maurizio Cattelans bakfulla mus, Louise Bourgeois spindel och Ed Ruchas ylande vargsilhuett.

- Förvånansvärt många verk i vår samling innehåller djur och det är verkligen spännande och roligt att få undersöka det närmare. Vi har valt att visa ett urval om cirka 30 verk, säger Mia Sundberg, intendent för Absolut Art Collection.

Gestaltningen är så långt man kan komma ifrån den vita kuben. Konsten hänger på färgglada väggar och i ett charmigt skogsruckel, omgiven av underliga djurläten som om vi vore djupt inne i Louisianas svampmarker. Christian Sandell från Hangmen Studios har designat och byggt utställningen tillsammans med Mia Sundberg och co-curator Kirsten Hinder från Nordic Stories.

Konstverken i Absolut Art Collection har varit underlag för globala annonser och reklamkampanjer. När svenska staten sålde Vin & Sprit AB, inklusive varumärket Absolut Vodka, till franska koncernen Pernod Ricard slogs det fast att konstsamlingen var av kulturhistoriskt värde för Sverige och inte skulle ingå i köpet. Istället fick den ett nytt hem på Spritmuseum 2008.

Utställningsperiod: 21 april – 9 september 2018


För mer information och pressbilder, vänligen kontakta:
Matilda Ivarsson, kommunikationsansvarig
Matilda.ivarsson@spritmuseum.se

För mer information om Absolut Art Collection, vänligen kontakta:
Mia Sundberg, intendent för Absolut Art Collection
Mia.sundberg@spritmuseum.se

Spritmuseum, beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.