Gå direkt till innehåll
Det händer på Vin & Sprithistoriska Museet 20 feb - 12 mars 2010

Pressmeddelande -

Det händer på Vin & Sprithistoriska Museet 20 feb - 12 mars 2010

Det händer på Vin & Sprithistoriska Museet 20 feb – 12 mars 2010

Utställning

Eksell + Kumlien, två epoker – två uttryck
Just nu visas en utställning med konstnärerna och formgivarna Olle Eksell och Bertil Kumlien. Olle Eksell och Bertil Kumlien anlitades båda för att formge vin- och spritetiketter. Eksell formgav på 1950-talet nyskapande starkvinsetiketter, många så lekfulla att de inte kom till tryck. I utställningen visas även de refuserade förslagen.
Kumlien anlitades för att göra etiketter till några av 1970- och 80-talens mest folkkära viner som Vino Tinto, Chatelet och Saida. Kumlien engagerades även av System­bolaget för att rita vinlandskap som sedan reproducerades i butikernas skyltfönster.
Visas t o m 29 augusti.
Bilder: http://www.vinosprithistoriska.se/?id=881&cid=2341

Föredrag

Söndag 28/2, kl 14
L.O. Smith – ett av Sveriges mest spännande entreprenörsöden
L.O. Smith var bodknodden från Karls­hamn som blev Brännvinskungen, en av Europas rikaste personer och som fick sitt porträtt på Absolut Vodkaflaskan. Han fick sin tids karteller och monopol att krackelera och två gånger byggde han upp och förlorade sin förmögenhet. Mats Jonson, sommelier och dryckesskribent, berättar.
Entré: 50 kr

Provningar

Lördag 20/2, kl 16–18
Tre italienska giganter
Toscana, Piemonte och Veneto. Lär dig skillnaderna och likheterna hos regioner­na och vinerna i vinets ”vinigaste” land. Provning av tre viner med tilltugg tillsam­mans med Nadja Karlsson, vinkännare.
BILJETTPRIS: 400 kr, förbokas. 

Tisdag 23/2 kl 19–21
Bordeaux
Vinboksförfattaren Jerker Arrhenius, utbildad i Bordeaux, förklarar vad som gjort distriktet så berömt. Vi inleder med sauternes till en klassisk förrätt och provar sedan tre röda bordeauxviner. Rundtur i museet.
Biljettpris: 400 kr, förbokas. 

Fredag 5/3, kl 19–21
Toscanska viner och italienska ostar
Följ med på en vinprovning med viner från Toscana, det kanske mest kända distriktet i Italien. Tillsammans med Leena Jansson, sommelier, provar vi tre typiska viner tillsammans med tre goda ostar från Italien.
BILJETTPRIS: 400 kr, förbokas.

Lördag 6/3, kl 16–18
Krogrunda på Bellmans tid
Hur lät, smakade och doftade det på krogarna under 1700-talet? Vissångare Bengt Jonshult och vinprovare Henrik Mickos tar oss med på en vandring ge­nom museet och bjuder på smakprover av historiska drycker till ackompanjemang av sång och spel.
BILJETTPRIS: 400 kr, förbokas. 

Tisdag 9/3, kl 19–21
Whiskykväll för kvinnor
Temat whisky, som enligt traditionerna är osedvanligt manligt, utsätts denna kväll för en osedvanligt kvinnlig granskning. Vad är förresten kvinnligt eller manligt, vad det gäller smak, doft och val – såväl i livet som av whisky? Hur är den typiska kvinnliga whiskysorten? Dessa existen­tiella frågor och andra svarar vi på under tiden vi tillsammans avnjuter några goda whiskysorter – där några t o m är framställda av kvinnor. Whiskykännare Angela Forsgren D’Orazio är kvällens ledsagarinna.
BILJETTPRIS: 400 kr, förbokas.
Bild: www.vinosprithistoriska.se/?id=881&cid=2533

Fredag 12/3, kl 19–21
En skakig kväll på museet
Vi går igenom grunderna i en cocktail­bar som glastyper, redskap och metoder tillsammans med Björn Olsson, f d ordförande i Sveriges Bartenders Gille & Europaordförande i International Bar­tenders Association. Vi provar såväl nya som gamla klassiker och får dessutom en hel del tips för hemmablandaren.
Biljettpris: 400 kr, förbokas.

NYA ÖPPETTIDER
Tisdag 10-19
Onsdag – söndag 10-16, fri entré lördag-söndag kl 10-12

Vin & Sprithistoriska Museet
Dalagatan 100, Vasastan
Stockholm

 

Ämnen

Regioner


Stiftelsen Vin & Sprithistoriska Museet är ett specialmuseum för vinets och brännvinets kulturhistoria i Sverige.

Kontakter

Hanna Elmberg

Presskontakt PR-ansvarig