Följ Spritmuseum & Absolut Art Collection

ABSOLUT ART COLLECTION ÖPPNAR SPRITMUSEUM I MAJ

Pressmeddelande   •   Mar 06, 2012 11:38 CET

Det blir Andy Warhol, Keith Haring, Damien Hirst, Ed Ruscha och en rad andra ikoner som den 24 maj 2012 öppnar Stockholms nya konst- och kulturdestination: Spritmuseum.
Den första utställningen Face it! (24 maj till 4 november) är en retrospektiv om 70 verk av den omfattande konstsamlingen Absolut Art Collection, som totalt utgör över 850 verk från 1986 till 2004. I och med öppnandet av Spritmuseum visas samlingennu för första gången i ett eget konstrum i Sverige.

Face it! är en av tre öppningsutställningar när Spritmuseum slår upp dörrarna i Galärskjulen på Djurgården den 24 maj 2012. De övriga två är Spritlandet Sverige och Äntligen fredag med fokus på svenskarnas bitterljuva förhållande till alkohol (utställningarna presenteras i detalj senare under våren).
Sedan flytten från Dalagatan har Vin & Sprithistoriska Museet bytt namn till Spritmuseum, moderniserat verksamheten samt ”adopterat” Absolut Art Collection på uppdrag av svenska staten. 
En omfattande restaurering och förvandling av de gamla skjulen från 1700-talet har genomförts och den 24 maj får Stockholm ett nytt landmärke på Djurgården. En plats som förutom att berätta om vår svenska dryckeshistoria och dess rika kulturarv, även bjuder på en restaurang och två uteserveringar samt speciellt framtagna provningsrum.

Om Face it! & Absolut Art Collection
Efter många år utomlands finns nu alla verk samlade i Sverige under Spritmuseums beskydd där verken får en egen plats och unikt kurerade utställningar flera gånger per år. I samlingen finns en rad svenska konstnärer representerade däribland Linn Fernström och Dan Wolgers. Ansvarig curator är Mia Sundberg.

Face it! blir Absolut Art Collections första, stora retrospektiva utställning och kan ses som ett tvärsnitt genom 1980- och 1990-talets konst. En era som förknippas, med diskobollarna på studio 54 i New York, AIDS-epidemins första offer, Berlinmurens fall och IT-erans inbrott, berättar Mia Sundberg.

Det första konstverket som skapades på uppdrag av Absolut var Andy Warhols Absolut Warhol, 1986. Det råder delade meningar kring hur processen gick till när Warhol fick uppdraget av Absolut. En historia är att Warhol självmant föreslog idén till Michel Roux vid importföretaget Carillon (som då ansvarade för Absolut i USA) över en middag: ”I love the bottle. I want to do something with it”.

En annan historia berättar att en svensk entreprenör vid namn Titti Wachtmeister var den som uppmanade Warhol att skapa ett verk med flaskan som utgångspunkt. Hon var aktiv i New York vid den här tiden och hade kontakter på svenska ambassaden och Absolut samt rörde sig vant bland societeten i New York, där Andy Warhol var framträdande.

Keith Haring och Kenny Scharf
Warhol rekommenderade sedan andra konstnärer att samarbeta med Absolut. De vi vet, som med all säkerhet fick beställningar från Absolut på grund av Andy Warhol, var Keith Haring och Kenny Scharf. Dessa två konstnärer tillhörde då en yngre generation undergroundkonstnärer i New York. Både Scharf och Haring var aktiva inom New Yorks klubbscen och umgicks/arbetade med hiphopartister, pop- och rockmusiker samt graffitikonstnärer. Deras konst var färgsprakande, glädjefylld, respektlös och gränsöverskridande. Stafettpinnen gick från Andy Warhol till Keith Haring (1986) till Kenny Scharf (1987). Därefter blir det mer otydligt hur rekommendationer för konstnärliga uppdrag för Absolut uppkom.

Under senare delen av 1990-talet och början av 2000-talet påbörjades en mer riktad och långsiktig satsning på konstprojekt med koppling till Absolut i Europa. Under den här tiden tillkommer många av de mest iögonfallande och berömda konstverken i Absolut Art Collection.

KONTAKT
Spritmuseum
Helen Ericsson
helen.ericsson@spritmuseum.se
08-12 1313 03

Presskontakt och bilder:
Moa Abrahamsson Byström
moa@bystrombalodis.se
070-791 20 00

Det nya museet beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.
Öppnar 24 maj.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.