Gå direkt till innehåll
För första gången presenteras Angus Fairhurst konstnärskap i Sverige. Han  tillhörde den inflytelserika generation konstnärer som blev känd som fenomenet Young British Artists.
För första gången presenteras Angus Fairhurst konstnärskap i Sverige. Han tillhörde den inflytelserika generation konstnärer som blev känd som fenomenet Young British Artists.

Pressmeddelande -

Konstnärernas konstnär - Angus Fairhurst

Snillrik, absurd men också lite sorgsen humor

Angus Fairhurst tillhörde den inflytelserika generation konstnärer som blev känd som fenomenet Young British Artists. I det tidiga 1990-talet, en tid av ekonomisk kris, skapade de sensation, med en attityd som var både oppositionell och affärsdriven. Fairhurst var en central gestalt i en banbrytande och uppkäftig era, men till skillnad från många av sina generationskamrater från Goldsmiths College i London undvek han det uppenbart provokativa och chockerande, och uttryckte sig istället genom en snillrik, absurd men också lite sorgsen humor.

Angus Fairhurst rörde sig obehindrat mellan kollage, fotografi, videoverk, skulptur, måleri, teckning, grafik, musik, installation och animation. Hans konst är mycket mångfacetterad men hålls samman av en koncentrerad motivvärld, återkommande teman och en egensinnig humor. Vissa element går igen, som till exempel närvaron av en gorilla. Hans verk har beskrivits som en labyrint av referenser från västerländsk konsthistoria men är i lika hög grad ett undersökande av reklamens och lyxkonsumtionens tveksamma ideal. Ett intresse för reduktion och repetition löper som en röd tråd genom hans arbeten, kretsande kring upplösning och kollaps, följt av förnyelse. I närmast oändliga processer av lager på lager – eller motsatsen, reducerande och avskalande grepp – utplånas motivet och förvandlas till något annat i en dragkamp mellan verklighet och illusion.

I Spritmuseums egen samling, Absolut Art Collection, ingår Absolut Fairhurst från 1994. Konstverket består av ett myller av blå, röda och svarta ”swing ticket tags”, små fladdrande plaststroppar som bildar formen av en Absolut Vodkaflaska. I klädbutiker används de för att fästa prislappar på plagg – här utgör de kärnmaterialet i ett konstverk. Det var inte första gången Fairhurst använde swing ticket tags. I en intervju från 1992 förklarade han att de påminner om “fysiska apostrofer som fått eget liv… De står för hela fenomenet konsumtion och produktion, som en apostrof för en bokstav. I tusental ser de ut som en massa små tecken som skapar ett nytt ord.”

För mer information om utställningen:
Mia Sundberg, Konstintendent Absolut Art Collection
E-post: mia.sundberg@spritmuseum.se
Tel: 08-1213 1304

Ämnen

Kategorier

Regioner


Spritmuseum, beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.

Kontakter

Hanna Elmberg

Presskontakt PR-ansvarig