Gå direkt till innehåll
Julens drycker och kryddor är i centrum på Spritmuseum.
Julens drycker och kryddor är i centrum på Spritmuseum.

Pressmeddelande -

Jul på Spritmuseum

JUL PÅ SPRITMUSEUM
Smaka på julens kryddor, drycker och rätter på Spritmuseum!

Kryddig glögg, nejlikdoftande snaps och en härlig julöl. Men varför kryddar vi våra drycker som vi gör? Svaren finns på Spritmuseum.

MÄSSA MED JULENS DRYCKER
Lördagen den 30 november har Spritmuseum bjudit in hantverksproducenter till en mässa med temat julens drycker.

Där kan man provsmaka julkryddat blåbärsvin, Roslags Äppelglögg, Fyrvaktarens midvinterblot och andra julkryddade öl, ingefärssnaps som passar bra till sillen eller Julsnaps Royal, men även spännande gin och god punsch. Totalt finns ett 30-tal olika drycker att välja mellan från Tevsjö destiller, Norrtelje brenneri, Sommarströms, Brill & Co, Värmdö bryggeri och Rålund.
Mässan genomförs i utställningen En kryddad jul och Dryckeslandet Sverige så man kan passa på att också lära sig mer om dryckerna och om kryddornas betydelse.

EN KRYDDAD JUL

Utställningen visas 16 november – 13 januari 2020.

Varför använder vi så många kryddor i julens drycker? Vad har kryddorna använts till och hur doftar de?
Utställningen "En kryddad jul” berättar historierna bakom julens drycker och hur de funnit sin plats vid julbordet. Julölen har sina anor så långt bak som till 900-talet då vikingarna fyllde sina dryckeshorn med kryddad öl. Glöggen blev en jultradition redan på 1800-talet och brännvinet har kryddats i århundraden. Och vår älskade julmust har en ohotad ställning på det svenska julbordet. 

Besökare har möjlighet att dofta på ett tjugotal kryddor och smaksättare och stämningsfull julmusik fyller rummet.

Väggarna är klädda med fotografen Edvard Koinbergs måleriskt vackra bilder av örter, bär och frukter som hör julen till. Koinberg är en av våra främsta fotografer av växtliv och trädgård med mer än 20 år i branschen. 

JULLUNCH OCH MIDDAG

Den kryddade avsmakningsmenyn skapad av Petter Nilsson och hans team består av ett tiotal serveringar i varierande storlek där alla julens smaker får plats, spännande kombinationer och presentationer med fokus på hantverk och smak. Självklart finns även en vegetarisk version av menyn.

Ämnen

Regioner


Spritmuseum är ett museum som ständigt överraskar.

Genom unika och oväntade utställningar som tar sin utgångspunkt i människans relation till alkohol i vardag som i fest, i konst och kulturhistoria, skapar museet nya insikter.

Spritmuseum är samtidigt en institution dit besökare kommer som söker modern eller nedärvd kunskap kring framställningen och smaken av alkoholhaltiga drycker.

Restaurangen tillhör som sig bör det absoluta toppskiktet i Stockholm. Baren är också mån om att överraska.

Kontakter

Hanna Elmberg

Presskontakt PR-ansvarig