Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Hur gör man för att sälja så lite som möjligt?

Hur gör man för att sälja så lite som möjligt? Och kan man förena nykterhets- och skötsamhetsideal med alkoholutskänkning?

Det är två frågeställningar som uppmärksammas när Spritmuseum i Stockholm för 20:e gången delar ut stipendier för forskning kring svensk alkoholkultur.

Systembolagets retorik kring försäljning

Stipendiet om 75 000 kr har tilldelats Sanna Skärlund, fil doktor i nordiska språk, Språk- och litteraturcentrum vid Lund universitet för studien ”Att sälja så lite som möjligt: Systembolagets retoriska framtoning”.

Sanna Skärlund kommer att undersöka Systembolagets retoriska framtoning vars uppdrag är att sälja så lite som möjligt. Forskningen kommer att fokusera på hur de retoriska bevis- och övertalningsgrunderna etos, logos och patos används på Systembolagets webbplats, vilka metaforer som används, samt hur den språkliga kommunikationen skiljer sig från de andra nordiska spritmonopolen. Hon kommer även att undersöka vad detta kan säga om alkoholkulturen i de olika länderna.

Folkets park och alkoholen

Johan Pries, fil doktor, Historiska institutionen vid Lunds universitet, tilldelas 50 000 kr i stipendium. Han kommer att forska kring Folkets parks alkoholutskänkning och hur den gick ihop med arbetarrörelsens nykterhets- och skötsamhetsideal. I forskningen kommer han även belysa folkparkernas komplexa och motsägelsefulla historia och hur ett folkligt nöje visade sig vara ett betydligt mer historiekulturellt arv.

För mer information:
Eva Lenneman, intendent
tel 08/12 13 13 02
e-post: eva.lenneman@spritmuseum.se

Ämnen

Regioner


Spritmuseum, beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.

Kontakter

Molly Hultkvist

Presskontakt Marknads- & kommunikationsansvarig PR & kommunikation 0812131307