Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ungdomars berättelse om alkohol på museum!

Ungdomars berättelse om alkohol på museum!

”Prata Om Alkohol”genomför årligen en novelltävling för högstadie- och gymnasieungdomar. Tävlingen har lockat flera tusen ungdomar att skriva om sina erfarenheter och tankar inom temat ”ungdom & alkohol”. Syftet med tävlingen är att förändra ungdomars beteende och attityd till alkohol. Nu kommer dessutom novellerna att bevaras på Vin & Sprithistoriska Museet som samtidsdokument för framtida forskning.

”Prata om alkohol” är en skolsatsning som Sprit och Vinleverantörsföreningen för fyra år sedan initierade för att komma till rätta med ungdomars dåliga attityd till alkohol och att alkoholdebuten sker i allt lägre åldrar.

- "Prata Om Alkohols” gedigna material från ungdomar är intressant som samtidsdokument och värt att bevara för framtida forskning inom området. Ungdomarnas noveller om alkoholfrågan speglar vår tids värderingar till alkohol och kan hjälpa oss att få en uppfattning över aktuella konsumtionsvanor, problem och normer, säger Eva Lenneman, intendent på Vin & Sprithistoriska Museet.

Alla de bästa novellerna från tävlingen publiceras även i ”Prata Om Alkohols” årliga novellsamling. Novellsamlingen ska ge upphov till reflektion och diskussion inom ämnet. Önskan är att novellsamlingen läses på egen hand eller som diskussionsunderlag i klassrummet. 

- "Prata Om Alkohol" arbetar långsiktigt med att påverka ungas beteende till alkohol och skjuta upp en eventuell alkoholdebut. Novelltävlingen är ännu ett exempel på att vi effektivt når ut till ungdomarna med vårt viktiga budskap. Vi är glada och stolta över att Vin & Sprithistoriska museet vill ta till vara på vårt material och ser det som ännu ett kvitto på att vårt arbete ger resultat", avslutar Prata Om Alkohols projektledare Per Hazelius.

Mer information:
Eva Lenneman, intendent, Vin & Sprithistoriska Museet, 08-51 91 86 53
www.vinosprithistoriska.se

Per Hezelius, projektledare, Prata om alkohol, 08-410 214 64, 070-791 17 32
www.prataomalkohol.se.

Ämnen

Kontakter

Hanna Elmberg

Presskontakt PR-ansvarig