Följ Spritmuseum & Absolut Art Collection

Under ytan - Bertil Vallien på Spritmuseum

Pressmeddelande   •   Okt 19, 2017 09:45 CEST

Under ytan av Bertil Vallien på Spritmuseum

Under vintern visar Spritmuseum en ny och okänd sida av Bertil Valliens konstnärskap. I centrum står konstverk gjutna i ett kolsvart glas som liknar grafit eller svart pärlemor. Utställningen är gestaltad som om verken just är under ytan i en insjö med sitt svarta vatten. Suggestivt och vackert formgiven av Christian Sandell, konstnär och projektledare på Hangmen AB och den finlandssvenska konstnärinnan Petra Lindholm som har skapat ett ljusspel som projiceras på två av väggarna i konsthallen och förstärker känslan av att vara under ytan.

Under ytan söker sig till ett tema som är mindre känt för den vida publik som sedan länge följer Bertil Valliens omfångsrika konstnärskap. Bertil är känd för sina spektakulära glasskulpturer med ingjutna figurer och inslag av gnistrande färg. 

— Den här utställningen vill framhäva ett annat, mindre känt spår av hans konstnärskap, säger Mia Sundberg, konstintendent på Spritmuseum på Djurgården.

Det kolsvarta glaset är resultatet av ett misstag vid en gjutning där Bertil önskade en något mer intensiv blå färg, istället för 20 gram koboltoxid tillsattes 2 000 gram. Glasmassan som kom ut ur ugnen var allt annat än det förväntade, men det väckte en äventyrskänsla hos konstnären som beslutade att genomföra gjutningen. Tre veckor senare, när kylprocessen var klar, stod 24 kolsvarta skulpturer färdiga. Det började som en katastrof men Bertil Vallien såg genast helt nya konstnärliga möjligheter!

– Fascinationen ligger i avsaknaden av glasets klassiska egenskaper – dess skirhet, reflekterande klarhet och färgrikedom. I det svarta glaset finns ett motstånd, en utmaning som öppnar upp för andra teman, förklarar Bertil Vallien. När Mia Sundberg besökte min ateljé för att välja verk till utställningen på Spritmuseum gick hon utan att tveka direkt på dessa verk som stod utspridda lite här och var. Samlade och satta i ett sammanhang insåg vi båda att de utgjorde en intressant kommentar till vår samtid, berättar Bertil.

Bakgrund
Bertil Vallien är representerad i The Absolut Art Collection med två konstverk som han skapat tillsammans med Ulrika Hydman Vallien. Båda verken bär titeln Absolut Vallien. Han är även representerad på flera museer i världen så som Metropolitan Museum of Art i NYC, Victoria & Albert i London och Eremitaget i S:t Petersburg. Vallien har undervisat på Konstfack såväl som vid flera utländska universitet och har under en lång internationell karriär ställt ut på flera viktiga gallerier med inriktning på glas, framförallt i USA.

Bertil Valliens utställning på Spritmuseum ingår i en serie separat utställningar med konstnärer som är representerade i The Absolut Art Collection som Béatrice Cussol ”Rude Girls”, Keith Haring ”Powerful Babies – Keith Harings Impact on Artists Today”, Frank Bowling”Traingone” och ”Egentligheter – Lena Andersson & Dan Wolgers".

Kontakt
Matilda Ivarsson, Kommunikationsansvarig

Matilda.ivarsson@spritmuseum.se

Spritmuseum, beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.