Gå direkt till innehåll
TRAINGONE - Målningar av Frank Bowling 1979–96

Pressmeddelande -

TRAINGONE - Målningar av Frank Bowling 1979–96

Absolut Art Collection presenterar:

TRAINGONE

Målningar av Frank Bowling 1979–96

Spritmuseum, Stockholm

23 oktober 2014 – 6 april 2015

För andra året i rad tillägnar Spritmuseum en separatutställning åt en konstnär representerad i museets omtalade konstsamling Absolut Art Collection. Frank Bowling har under senare år erkänts som en av de viktiga brittiska konstnärerna under efterkrigstiden och uppmärksammas alltmer internationellt.

Traingone på Spritmuseum utgör den första stora presentationen av Frank Bowling i Europa utanför Storbritannien.

Frank Bowling inledde sin karriär i en tid då det fanns ett tryck på en ung svart konstnär att tillhöra en figurativ tradition med politiska budskap. Även om han började som figurativ målare, kom han snart att röra sig mot stora, abstrakta målningar som blev mer och mer komplexa, influerade av hans intresse för matematiska och symmetriska principer. Kampen att bli sedd som en abstrakt målare inom den samtida västerländska konsten och vägran att representera något annat har präglat hans yrkesliv.

Frank Bowling, medlem av Brittiska Imperieorden och ledamot av Royal Academy of Arts, föddes i dåvarande kolonin Brittiska Guyana 1934 och kom till London 1953. För första gången såg han verk av de stora engelska målarna Gainsborough, Constable och Turner, vilket gjorde ett outplånligt intryck och drog honom till konsten.

Han tog examen på Royal College of Art 1962 och vann det årets silvermedalj i måleri (guldmedaljen gick till David Hockney). Kort därpå sökte han sig till New York då han fann Londons konstscen för sluten – och nya avgörande perspektiv öppnade sig. Han har fortsatt att verka i båda städerna under hela sitt yrkesliv.

Från och med det tidiga sjuttiotalet har färg en ledande roll i Frank Bowlings måleri. Traingone fokuserar på ett urval verk från 1979–96. I målningarna från den här perioden finns en unik lyrisk närvaro som skapar en känsla av natur och landskap.

Utställningens titel härrör från målningen Traingone (1996). Bakom Bowlings titlar finns ofta en historia eller ordlek som knyter konstverken till människor, platser och minnen. Historien bakom Traingone har att göra med ett minne från uppväxten i Guyana. Vid en avlägsen järnvägsstation omgiven av skog där tågen stannade till mycket kort, låg ett isolerat leprasjukhus. De intagna gick till stationen för att sälja varor, men hann ofta inte fram förrän tåget for iväg igen – därav utropet: Train gone! Titeln alluderar även på saxofonisten John Coltrane – kallad Trane - (1926 –1967) vars musik varit ständigt närvarande i Frank Bowlings studio.

Frank Bowlings verk har ställts ut på museum och gallerier i Storbritannien och USA, bland annat på Whitney Museum of American Art i New York (1971), Serpentine Gallery i London (1986) och under en turnerande retrospektiv utställning i Storbritannien: Bowling Through the Century (1996). Tate Britain visade Frank Bowlings ”poured paintings” från 1970-talet i utställningen A Focus Display (2012–13) och utställningen Traingone tar vid där denna slutar.

Hans arbeten finns representerade på Museum of Modern Art, Metropolitan Museum of Art och Whitney Museum of American Art (New York), Museum of Fine Arts (Boston), Royal Academy of Arts, Tate Gallery och Victoria & Albert Museum (London).

I samband med Frank Bowlings utställning publiceras en katalog som förutom ett rikt bildmaterial innehåller en introduktion av Spritmuseums curator Mia Sundberg och av två inbjudna skribenter. Zoe Whitley är curator för samtida brittisk konst på Tate Britain och curator för internationell konst på Tate Modern. Hon är även specialist på samtida konst från den afrikanska diasporan. Mel Gooding är kritiker, föreläsare, professor och skribent i internationella konsttidskrifter. Gooding författade den monografi om Frank Bowling som gavs ut i samband med att konstnären valdes in i The Royal Academy of Arts år 2005.

Curator: Mia Sundberg
Assistant Curator: Alida Ivanov
Utställningsdesign: Anna Heymowska

För mer information, vänligen kontakta:Mia Sundberg, Konstintendent Absolut Art Collection
E-post: mia.sundberg@spritmuseum.se
Tel + M: 08-1213 1304


Ämnen

Kategorier

Regioner


Spritmuseum, beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.

Kontakter

Hanna Elmberg

Presskontakt PR-ansvarig