Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Staten, Supen och Systemet

Staten, Supen och Systemet
Svensk alkoholpolitik berör! Det finns ingen fråga från mitten av 1800-talet fram till våra dagar som varit föremål för så många statliga utredningar och kommittéer och som engagerat politiker, byråkrater och intresseorganisationer som svensk alkoholpolitik.

Svensk alkoholpolitik
I den nyutkomna boken "Staten, Supen och Systemet. Svensk alkoholpolitik och alkoholkultur 1855-2005" analyserar historiedocent Lennart Johansson den svenska alkoholpolitiken och alkoholkulturen från husbehovsbränningens avskaffande i mitten av 1800-talet fram till 2000-talets EU-anpassning.
- Lennart Johanssons bok har alla förutsättningar att bli ett standardverk inom svensk alkoholhistoria, säger Mirja Lausson, museichef. Det har länge saknats en historisk sammanfattning över den här perioden då så mycket skett inom svensk alkoholpolitik och alkoholkultur.
-Genom att "Staten, supen och systemet" ges ut som en del i Vin & Sprithistoriska Museets skriftserie Spiritus medverkar museet till att forskning inom svensk alkoholhistoria publiceras och sprids, fortsätter Eva Lenneman, intendent. Det faktum att författaren Lennart Johansson är den främste forskaren inom ämnet i Sverige gör samarbetet än mer värdefullt.

Från förbud till bag-in-box
I "Staten, Supen och Systemet kan man bl a läsa om det politiska spelet inför förbudsomröstningen 1922. Det handlar naturligtvis om Ivan Bratt och hur motbokssystemet utvecklades som ett politiskt alternativ till totalförbudet. Bakgrunden till bildandet av ett nationellt systembolag, mellanölets införande och avskaffande, reklamförbudet och lördagsstängningen på Systembolaget tas också upp i boken som avslutas med ett kapitel om den allt mer kontinentala dryckeskulturen och de förändrade konsumtionsmönstren.

Fakta:
Staten, Supen och Systemet. Svensk alkoholpolitik och alkoholkultur 1855-2005 ges ut av Bokförlag Symposium i samarbete med Stiftelsen Vin & Sprithistoriska Museet.
För mer information:
Docent Lennart Johansson, tel 070-655 88 06
För recensionsexemplar:
Eva Lenneman, eva.lenneman@vinosprithistoriska.se

Ämnen

Kontakter

Hanna Elmberg

Presskontakt PR-ansvarig