Gå direkt till innehåll
Spritmuseum på Djurgården är nominerade till Stora Turismpriset 2013!

Pressmeddelande -

Spritmuseum på Djurgården är nominerade till Stora Turismpriset 2013!

Spritmuseum på Djurgården är nominerade till Stora Turismpriset 2013!

För 20:e året i rad delar Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, med Tillväxtverket som huvudman, ut Stora Turismpriset. Priset ges till föredömliga insatser i nytänkande, internationalisering, kvalitet eller hållbarhet, som har bidragit till att utveckla turismen i Sverige. Turistorganisationer i samtliga län har erbjudits att nominera kandidater till Stora Turismpriset 2013 och Stockholm Visitors Board har valt att nominera Spritmuseum.

-  Vi är glada och stolta över denna fina nominering, säger Ingrid Leffler, museichef.

Spritmuseum är ett alldeles nytt museum. Men har egentligen funnits sedan 1967 då man öppnade Vin & Sprithistoriska Museet på Dalagatan i Stockholm, mer eller mindre som ett företagsmuseum för Vin & Sprit AB. Sedan 1992 drivs museet som en självständig stiftelse.

När Vin & Sprit såldes till Pernod Ricard 2008 valde staten att inte låta den unika konstsamlingen Absolut Art Collection ingå i köpet utan gav i stället konstsamlingen till Vin & Sprithistoriska Museet.  Det blev starten för museets stora förändringsarbete där uppdraget i korta drag var att hitta nya lokaler, bygga även en konsthall, samt att gå från ca 12 000 besökare till 100 000 besökare per år.

Museet bytte namn till SPRITMUSEUM och förutom en total make over med nya lokaler, nytt namn och varumärke, har man skapat ett helt nytt museum, mer fokuserat på mänskliga beteenden och den lust och det lidande alkohol väcker – snarare än historiska föremål. Besökaren bjuds in till att aktivare alla sina sinnen i mötet med den svenska sprithistorien. Därutöver har museet byggt en konsthall för sin samling med ett utställningsprogram som utgår från de 850 konstverk och konstnärer som ingår i Absolut Art Collection.

2011 stängdes Vin & Sprithistoriska Museet och det nya Spritmuseum började byggas i Galärskjulen på Djurgården.

Våren 2012 öppnades nya Spritmuseum och under det första verksamhetsåret kom drygt 100 000 besökare.

Den 19 september öppnar konstutställningen ”Rude Girls” med verk av Béatrice Cussol från Frankrike och 11 oktober är det dags för utställningen ”Klubbkids under 150 år.

För mer information:
Helen Ericsson Sandlund,

Information & program

070-52 333 18


Ämnen

Kategorier

Regioner


Det nya museet beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.

Kontakter

Hanna Elmberg

Presskontakt PR-ansvarig