Gå direkt till innehåll
Spritmuseum har tilldelats Rödfärgsprisets publikpris

Pressmeddelande -

Spritmuseum har tilldelats Rödfärgsprisets publikpris

Spritmuseum har tilldelats Rödfärgsprisets publikpris

Vartannat år delar Falu Rödfärg ut Rödfärgspriset för att uppmärksamma och premiera modern svensk arkitektur. I år var 14 bidrag nominerade runt om i Sverige och det blev Spritmuseum på Djurgården i Stockholm som tog hem det åtråvärda publikpriset.

Gult blev rött
I maj i år invigdes Spritmuseum i de gamla galärskjulen på Djurgården. Skjulen byggdes redan i mitten av 1700-talet, men när Spritmuseum fick hyra lokalerna var de målade med linolja i en guldockrafärg som man tror de fick i samband med världsutställningen 1897. Denna gula färgsättning ifrågasattes både antikvariskt, historiskt och stadsbildsmässigt. Lomar Arkitekter och ett team sakkunniga experter har under ett år utfört både ett antikvariatiskt och historiskt detektivarbete för att hitta de olika färgsättningar de kulturskyddade Galärskjulen på Djurgården haft sen de byggdes på 1700-talet. Målet har varit att hitta den ursprungliga färgsättningen och ge Stockholms nya museum en färg som knyter an till byggnadens marina historia. 

Redan de första testerna indikerade att skjulen från början varit svarttjärade. Därefter upptäcktes ett antal 1700-talsmålningar av konstnären Johan Sevenbom på Stockholms Stadsmuseum där man i bakgrunden kan se en hel längaskjul (idag återstår bara 2) med rödtjärad fasad i en faluröd ton. Detta tror man nu är den ursprungliga färgsättningen och det är också den som Lomar arkitekter föreslog som den slutgiltiga färgen.  

-Vi är oerhört glada Galärskjulen fått tillbaka sin ursprungliga färg och extra glada är vi idag när vi fått Rödfärgsprisets publikpris, säger Ingrid Leffler, museichef.

För mer information:

Pontus Lomar, arkitekt,  +46(0)8-441 77 72, +46(0)70 552 99 19

Ingrid Leffler, museichef, +46 (0)8 12 13 13 01, +46 (0)768 44 04 84 

 

Ämnen

Kategorier


Det nya museet beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.
Öppnar 24 maj med bl a restaurang, bar och berså.

Kontakter

Hanna Elmberg

Presskontakt PR-ansvarig