Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Spritmuseum – Årets Ölutvecklare 2015

Spritmuseum – Årets Ölutvecklare 2015

Spritmuseum har utsetts till Årets Ölutvecklare för utställningen Öl och Ölbryggan. Med motiveringen att ”Med ett nytänkande, utbildande och inspirerande angreppssätt har de helt klart lyckats påverka ölsverige. Utställningen Öl visas t o m 7 februari 2016 och den 21 november arrangerar Spritmuseum en temadag med fem bryggerier, bl a Brekeriet som fick utmärkelsen 2014.

Utställning och ölbrygga
Under 2015 har Spritmuseum visat utställningen Öl som gör spännande nedslag i historia, kultur och trender. Minst två gånger i veckan har man dessutom kombinerat visningar med ölprovningar och man har också arrangerat temadagar med bryggerier från hela Sverige. Utställningen har varit en publiksuccé och förlängs t o m 7 februari 2015.
En temadag arrangeras lördagen den 21 november då man har möjlighet att träffa bryggare och smaka på öl från Brekeriet, Nya Carnegiebryggeriet, Mohawk Brewing, Nynäshamns Ångbryggeri och St Eriks bryggeri.

I somras öppnade ölbryggan där man för första gången någonsin kunde prova 15 olika fatöl från 17 svenska små hantverksbryggerier på ett och samma ställe. Spritmuseums ölbryggan är ett samarbete med Sveriges Oberoende Småbryggerier, vars bryggare bemannade bryggan under helgerna. Även sommaren 2016 kommer Spritmuseums brygga att erbjuda en mångfald av öl från svenska bryggerier.

- Vi är så glada för priset, säger Anna-Karin Svanberg, utställningsproducent. Och vi dela det med hela ölsverige. Det har varit ett fantastiskt samarbete.

Juryns motivering
Årets vinnare och Ölutvecklare har egentligen funnits sedan 1967, men startade i ny skepnad 2011. De säger själva att de vill påverka alla sinnen, och juryn kan inte annat än hålla med. 2015 har de sänkt procenten och höjt ambitionsnivån. Med ett nytänkande, utbildande och inspirerande angreppssätt har de helt klart lyckats påverka ölsverige.

I bedömningen för Årets Ölutvecklare är det flera områden som juryn bedömer som viktiga. Dessa är nytänkande, kunskap, utbildning, passion, kommunikation, smak och kvalité.

Fakta
Utställningen och Ölbryggan är formgiven av Form Us With Love.
Nadja Karlsson och Alf Tumble har varit experter.

Utmärkelsen ”Årets Ölutvecklare” instiftades av Carlsberg Sverige för fem år sedan och syftet är att uppmärksamma och främja en person, ett företag eller en organisation som, på ett inspirerande och engagerande sätt, aktivt arbetar för att utveckla den svenska ölkulturen.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Spritmuseum, beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.

Kontakter

Hanna Elmberg

Presskontakt PR-ansvarig