Gå direkt till innehåll
PÅ BARRUNDA MED GALAGO - originalteckningar på tema krogen

Pressmeddelande -

PÅ BARRUNDA MED GALAGO - originalteckningar på tema krogen

På barrunda med Galago

I sommar kan man gå på barrunda på Vin & Sprithistoriska Museet tillsammans med kända figurer som Arne Anka, Rocky och fröken Livrädd. Tio av Sveriges främsta vuxentecknare ställer ut originalteckningar på teman där krogen är en återkommande miljö för tankar, samtal, skratt och tårar. I utställningen finns också Joakim Pirinens "bar utomhus" uppbyggd.

Från tidigt 80-tal till idag.
De berättelser vi möter i utställningen sträcker sig över närmare tre decenniers krogliv i Stockholm, från tidigt 80-tal till idag. För den observante serieskaparen finns det hur mycket material som helst att vaska fram från krogens så välbekanta miljöer. Och genom åren har det blivit en hel del. Det är Joakim Pirinens nostalgiska surrealism från en bar utomhus och Martin Kellermans komiska poänger från en kö på Stureplan. Det är Nina Hemmingssons och Liv Strömquists tragikomiska betraktelser över manliga härskartekniker och Joanna Rubin Drangers karriärsångest. Det är Åsa Grennvalls och Mats Jonssons självbiografiska vardagsrealism från en järnvägsknut i Småland till ett rökigt indiehak på Skånegatan. Det är Lena Ackebos och Charlie Christensens samhällssatir från Greken på S:t Eriksplan och ett bultande Söders Hjärta.
"På barrunda med Galago" är ett möte mellan besökarna och de seriefigurer man får stifta bekantskap med. Men kanske har vi redan träffat dem, på vår egen krogrunda, för de finns där ute. Man måste bara titta tillräckligt noga.

Krogen som mikrokosmos
I utställningen får besökaren ta del av en mängd knivskarpa, sorgliga och ibland cyniska betraktelser av tillvaron så som den utspelar sig ute i vimlet. Krogen är ett mikrokosmos där hela livet omfattas - längtan efter gemenskap, sorg över förlorad kärlek, singelångest, sexuell frustration, starka vänskapsband, samtalsglädje, ilska över orättvisor och ojämlika förhållanden i det offentliga och privata. I utställningen inbjuds vi att glänta på dörren till det både komiska och tragiska skådespel som utspelar sig över glas och flaskor, framför bardiskar och nedanför, på väg hem och dagen efter.
- Anledningen till att Vin & Sprithistoriska Museet ställer ut serietecknare på krogen är att krogtemat är ständigt återkommande i många vuxenserier och att intresset för serier är jättestort, säger Anna-Karin Svanberg, utställningsproducent. Utställningen är också ett tidsdokument, vi speglar närmare 30 år av krogliv i Stockholm. Dessutom är serier en spännande konstform med bredd i sitt berättande. Där skildras allt från självbiografiska historier till samhällssatir och både roliga och sorgliga berättelser.

Galago
Under sina snart trettio år som ledande forum för svensk seriekonst har Galago alltid förmedlat berättelser i ett brett spann från vardag till förvirrande verklighetsfrånvaro.
- Vi märker ett allt större intresse för vuxenserier, säger Johannes Klenell, redaktör på Galago och ansvarig för urvalet av teckningar. I år har vi medverkat i serieutställningar både i Rom och Tokyo och många av tecknarna kommer ut med nya seriealbum.

Utställningsperiod:
25.6 - 12.10 2008

Fakta:
Utställningen visar originalteckningar av Lena Ackebo, Charlie Christensen, Åsa Grennvall, Nina Hemmingsson, Mats Jonsson, Martin Kellerman, David Liljemark, Joakim Pirinen, Joanna Rubin Dranger och Liv Strömquist.

För mer information:
Anna-Karin Svanberg, producent, Vin & Sprithistoriska Museet, tel 08-744 70 78, 0733-30 26 68, ak.svanberg@vinosprithistoriska.se

Johannes Klenell, Redaktör Galago, tel tel. 08-462 44 55, kanonlok@hotmail.com

Pressbilder:
Pressbilder från samtliga tecknare finns på www.vinosprithistoriska.se, se pressrum, pressmeddelande 2008

 

 

 

 

 

 

 

 

Ämnen

Kontakter

Hanna Elmberg

Presskontakt PR-ansvarig