Gå direkt till innehåll
Om vårt förhållande till alkohol och hur alkohol speglas i barn- och ungdomslitteratur

Pressmeddelande -

Om vårt förhållande till alkohol och hur alkohol speglas i barn- och ungdomslitteratur

Om vårt förhållande till alkohol och hur alkohol speglas i barn- och ungdomslitteratur

Om vårt förhållande till alkoholen under barndom, ungdomstid och idag samt hur alkoholen speglas i svensk barn- och ungdomslitteratur var huvudteman när Spritmuseums stipendier delades ut.

Spritmuseums forskningsstipendium om 80 000 kr tilldelades sociologen Josefin Bernhardsson på SoRAD  (Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning vid Stockholms universitet) och 25 000 kr gick till universitetsadjunkten i litteraturvetenskap vid Karlstads universitet Margaretha Ullström .

Josefin Bernhardsson har i sitt avhandlingsarbete i sociologi genomfört en serie intervjuer med personer 18-65 år om deras förhållande till alkohol under barndomen, ungdomstiden och idag. Spritmuseums stipendium kommer att möjliggöra för henne att även införliva intervjuer som gjorts med 15-åriga flickor.

Margaretha Ullström tilldelas stipendium för att undersöka hur alkoholanvändning har speglats i svensk barn- och ungdomslitteratur under 1900-talet. Ullström kommer att göra nedslag i ett fyrtiotal titlar riktad till ungdomar från 12 år och upp till cirka 20 år för att svara på frågan om vad ungdomslitteraturen kan säga oss om hur samhällets attityder till alkohol förändrats över tid.

För mer information:

Intendent Eva Lenneman:

Tel: 08-1213 1302
E-post: eva.lenneman@spritmuseum.se                                                   

Ämnen

Kategorier


Det nya museet beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.

Kontakter

Hanna Elmberg

Presskontakt PR-ansvarig