Gå direkt till innehåll
Om Spritmuseum

Pressmeddelande -

Om Spritmuseum

Om Spritmuseum
När Spritmuseum öppnar i Galärskjulen på Djurgården i Stockholm är det mycket mer än ett museum. Det är en unik mötesplats med provningsrum, bar, restaurang, uteservering och butik invid Wasahamnen.

Restaurang, bar och berså
Med härligt läge vid vattnet har Spritmuseums restaurang och uteservering stora chanser att bli sommarens mest besökta. Läget vid Wasahamnen är unikt och erbjuder både en bar vid kajen och en bersåservering med egen örtagård. Menyerna speglar det svenska köket, följer årstider och traditioner. Det är Alexander Magnusson, som står bakom koncept som Millesgårdens Lanthandel, Aptit Stockholm och Alex vinbar, som driver restaurangen.
Drycker kommer som sig bör att spela en stor roll i restaurangen. Som gäst ska man få en härlig dryckesupplevelse och kunna ta del av den expertis som personalen besitter. Stor vikt kommer också att läggas vid att utbilda gästen i den svenska snapskulturen, bland annat genom snapsprovningar.
– Genom att ha ett nära samarbete med gårdar runt om i landet kan vi laga mat som verkligen knyter an till våra traditioner, säsonger och högtider. Vi får leveranser av viltkött direkt från godsen i Sörmland och en del jagar vi själva. Läget är perfekt och som besökare kan du, om du vill, komma och njuta av maten både före och efter museibesöket, säger Alex Magnusson.

Program och provningar
I Spritmuseums provningsrum med smått berusande utsikt över Stockholms inlopp och Söders höjder arrangeras vin- och spritprovningar för både grupper och enskilda.
– Vi vill utmana de traditionella provningarna med att blanda in populärkultur, men också välja teman som man kanske inte normalt förväntar sig. Hur smakar svenskt vemod eller fyra nyanser av rosa? Eller australiensiska fruktbomber till Abba-musik? Eller svensk whisky till säckpipemusik? Just inhemska drycker kommer vi särskilt att lyfta fram.
Dessutom kommer vi att arrangera vetenskapliga salonger med olika teman kring alkoholforskning, berättar museichef Ingrid Leffler.

Butiken
Museibutiken kommer att innehålla ett noga utvalt utbud av varor kopplade till utställningarna, som t.ex. brickor med brännvinskryddor som motiv, doftljus inspirerade av våra årstider, marmelader spetsade med sprit, fyllehundar och anteckningsböcker i form av motbok. Dessutom ger Spritmuseum ut två böcker, en om Absolut Art Collection och en med 75 nedslag i svensk sprithistoria, från Finkel till Folkrestaurang, från Förbud till Totalförbud.

Galärskjulen
I mitten av 1700-talet kantades Djurgårdens södra strand av ett pärlband av avlånga byggnader i vilka flottans galärer förvarades efter venetiansk förebild. Efter att dessa så kallade galärskjul utsatts för både bränder och 1800-talets rivningshysteri återstår idag enbart galärskjul nummer 16 och 17.
De utgör två av de endast tre galärskjul som finns bevarade i hela landet.
Under det senaste året har byggnaderna varsamt restaurerats och fått tillbaka sin originalröda färg. Det är Lomar Arkitekter som ritat om de gamla Galärskjulen till en modern museibyggnad.

För mer information om Spritmuseums filosofi och de tre utställningarna, se
Pressmeddelandet ”Välkommen till Spritlandet Sverige”.

Regioner


Det nya museet beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.
Öppnar 24 maj med bl a restaurang, bar och berså.

Kontakter

Hanna Elmberg

Presskontakt PR-ansvarig