Gå direkt till innehåll
Öl.  En utställning på Spritmuseum.

Pressmeddelande -

Öl. En utställning på Spritmuseum.

Öl.

En utställning på Spritmuseum.

Sverige rankas numera som ett intressant ölland. Fulölen har blivit finöl och tvärt om. En stor stark har fått konkurrens med både apor och ipor. Snart har varje stad ett eget bryggeri. Och ölen har fått en egen utställning på Spritmuseum: En introduktion till ölets värld med nedslag i svensk ölhistoria, kultur, trender, tillverkning, olika ölsorter, malt och humle.

Öl då och nu
- Ämnet är enormt, säger Anna-Karin Svanberg, utställningsproducent. Vi beslöt att fokusera på ölets kulturhistoria, hur man gör öl och sist men inte minst smak och doft. Till vår hjälp har vi haft Alf Tumble, dryckesskribent, DJ och ölnörd, och Nadja Karlsson, vår egen dryckesexpert. Hon började sin bana med ölprovningar för 20 år sedan och har äntligen fått gehör för sin favoritdryck. Till hjälp i arbetet fick de båda en engagerad referensgrupp med bryggare.

Tusen års ölhistoria fångas i ett bildspel och den svenska ölhistorien och ölkulturen illustreras på tolv podier med nedslag kring hur starköl skrivits ut på läkarrecept, pilsnerns klassresa, mellanölets uppgång och fall m.m. Men också den senaste vurmen för hantverksöl och hantverksbryggeriernas återkomst, inte att förglömma jakten på världens dyraste, världens starkaste och världens bittraste öl.

Brygga öl
Mältning, lakning, torkning/rostning/krossning, vörtkokning, jäsning … Besökarna kommer inte att bli professionella bryggare efter ett besök i utställningen men de får möta bryggare och få en introduktion i hur man brygger öl.

Som avslutning får man smaka och dofta på fem sorters malt och tio olika humlesorter och pröva sina kunskaper i ett ölquiz. Dessutom får man Alf Tumbles bästa tips på hur man lagrar öl, gör en ölprovning eller kombinerar öl med mat.

- Formen för utställningen med kakelklädda podier är framtagen av designbyrån Form Us With Love. De har skapat en härlig modern känsla av att stiga in i ett laboratorium snarare än ett bryggeri, fortsätter Anna-Karin Svanberg.

Törstig?
Spritmuseum erbjuder visningar med ölprovning i utställningen fredagar och lördagar och fördjupade provningar om allt från suröl, öl och mat i kombination till världens starkaste öl. Dagsaktuella program finns på www.spritmuseum.se

Självklart serverar restaurangen ett spännande urval öl från svenska bryggerier. Till sommaren öppnar en ölbrygga i samarbete med Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier med 20 olika sorters öl på kran och många sorter på flaska.

Tillsammans med fyra utvalda hantverksbryggerier kommer museet att ta fram fyra olika säsongsbetonade ölsorter.

Katalog ℅ Hops
Spritmuseum samarbetar med tidskriften ℅ Hops och ger gemensamt ut en katalog med ett urval av det bästa ur tidskriftens tidigare nummer, kompletterat med några nyskrivna artiklar.

Fakta:
Utställningsperiod: 6.2 2015 - 17.1 2016

Form: Form Us With Love
Experter: Nadja Karlsson, Alf Tumble

Sponsorer:
Humlegårdens Ekolager
Kakelspecialisten
Lilla Köksbryggeriet
NUD Collection

För mer information om utställningen:

Anna-Karin Svanberg, utställningsproducent.

08-1213 1306
ak.svanberg@spritmuseum.se

Bilder: Finns att ladda ner på

http://spritmuseum.se/press/#/latest_media

Ämnen

Regioner


Spritmuseum, beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.

Kontakter

Hanna Elmberg

Presskontakt PR-ansvarig