Gå direkt till innehåll
Message in a Bottle. Art or Ad?

Pressmeddelande -

Message in a Bottle. Art or Ad?

MESSAGE IN A BOTTLE. ART OR AD?

23.4-18.9 2016

När upphör konst att vara konst – för att förvandlas till ett simpelt reklambudskap? Hur långt kan och bör företag låna ett slags äkthet de aldrig kan skapa själva?

I över 850 målningar, grafiska blad, fotografier, skulpturer, möbler och konst­hantverk under åren 1986–2006 tolkade internationella och svenska konstnärer ett och samma objekt: En vodkaflaska. Flertalet av verken reproducerades i annonser av uppdragsgivaren Absolut Vodka i tidskrifter världen över. Många människor har sett reklamen. Få har sett konstsamlingen Absolut Art Collection, numera på Spritmuseum i Stockholm.

Utställningen “Message in a Bottle” är ett försök att rekapitulera det svenska varumärket Absolut Vodkas samarbete med konstnärer. Vad påverkade företaget att satsa på ömsom kända, ömsom okända namn? Lyckades man upprätthålla den ibland sköra balansen mellan konst och reklam, mellan sanning och fejk? Ville man det? Var det till gagn eller förfång för konstnärerna? För varumärket? Även lämpligheten i att utnyttja etnicitet och genus i säljfrämjande åtgärder diskuteras.

Här visas verk av 30 konstnärer, både av kända namn som Annie Leibovitz och Keith Haring, men också mindre kända som Senufa och Roy Crosse, kompletterade med Absolut Vodkas annonskampanjer och reklamfilmer.

För mer information:

Mia Sundberg, intendent.
mia.sundberg@spritmuseum.se

+46 (0)8 12 13 13 04 Direkt
+46 (0)707 327910 Mobile

Ämnen


Spritmuseum, beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.

Kontakter

Hanna Elmberg

Presskontakt PR-ansvarig