Följ Spritmuseum & Absolut Art Collection

LESS IS MORE… NOT!

Pressmeddelande   •   Apr 24, 2015 08:45 CEST

LESS IS MORE… NOT!

Konst- och designföremål från 1986 till 1996 ur Absolut Art Collection.
Utvalda och presenterade av inredningsduon Simon & Tomas.

Nu har Less is more… not! öppnat på Spritmuseum I Stockholm. En lustfylld, rolig men också allvarlig utställning med möbler, skulptur, glas, smycken, abstrakt konst, konceptuell konst, pastisch, kitsch … och med en gemensam nämnare: På alla verk finns en Absolutflaska avbildad.

Den är inredningsduon Simon & Tomas som fått fria händer att skapa en unik miljö utifrån konsten och designföremålen i Absolut Art Collection.

Om tiden och utställningen
I en rådande eufori av lusta, pengar, kreativitet och begär lanserade Absolut Vodka år 1986 sin första kampanj med ett konstverk av Andy Warhol. Därefter följde en sanslös mängd beställningar av nya verk från konstnärer. Absolut Vodka beställde inte bara konst utan även designföremål. Bredden skvallrar om åttiotalets ohämmade optimism: Ingenting var uteslutet, allt var gångbart.

– Simon Davies och Tomas Cederlund förstod grunden för samlingen och utmaningen med att göra en utställning med betoning på designdelen, säger Mia Sundberg, curator på Spritmuseum. Deras utställning visar både ljuset och mörkret i samlingen och är långt ifrån politiskt korrekt.

Lev här och nu och lev underbart var ett motto som såg ut att förbruka människor, törstiga efter enkla, snabba rus, banala nöjen och omedelbar behovstillfredställelse under 80-talets senare hälft. I morgon är en annan dag, men det var nuet som gällde. Konsekvensen av ens handlingar låg ljusår bort.

En övergång, bort från excesserna, skulle följa. Det tidiga nittiotalet förebådade en brytningstid, en nedtonad kreativitet, en inbromsning, en inventering …’Samhället’ gjorde comeback, på bekostnad av den ensamma, hedonistiska, självuppfyllda individen. Mänskliga rättigheter, politisk frihet och ökad miljömedvetenhet fick högre prioritet. Åttiotalet var kul så det räckte, men till sist fanns ett pris att betala.

– Som inredningsarkitekter och gästkuratorer men också i egenskap av en gång unga män som själva sveptes med av tidsandan, har arbetet med den här utställningen inneburit bitterljuva återseenden för oss. Vi hoppas att designföremålen och konsten vi valt ur Absolut Art Collection på olika sätt uttrycker faserna och svängningarna mellan två kontrasterande decennier, 1980- och 1990-talet, säger Simon Davies & Tomas Cederlund.

Utställningsperiod: 23 april - 6 september 2015

För mer information och intervjuer:

Mia Sundberg, intendent, mia.sundberg@spritmuseum.se, Tel + M: 08-1213 1304

Simon Davies, simondavies@londonw8.se
Tomas Cedelund, tomascederlund@londonw8.se

Spritmuseum, beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.