Gå direkt till innehåll
Lakrits i fast och flytande form på Spritmuseum

Pressmeddelande -

Lakrits i fast och flytande form på Spritmuseum


Lakrits i fast och flytande form på Spritmuseum tom 15 maj 2013

De senaste åren har lakrits gjort en klassresa. Från finlandsfärjegodis till premiumkonfekt. Från godishyllan till gourmetrestaurangen. Från fulsprit till finsprit. Nu finns lakrits till och med på museum. Det är Spritmuseum på Djurgården i Stockholm som gjort en djupdykning i allt från lakritsrotens meterlånga rötter i mylla och folktro till godisnostalgi och lakritsshots. Man kan även smaka lakrits med passade drycker i utställningen under några lördagar.

Lakrits tar plats
De flesta har en åsikt om lakrits. Lakrits sticker ut, tar plats. Lakrits har karaktär. Oavsett om det handlar om godis eller sprit, säger Anna-Karin Svanberg, utställningsproducent. Vi berättar om äkta lakrits – rålakrits – som egentligen är en krydda. Vi berättar även om länderna kring Medelhavet som alla har en egen variant av lakritssmakande anissprit.

Den gröna fen
Vad vore en lakritsutställning på Spritmuseum utan absint – ”spritens motsvarighet till hashish”? Giftigt grön, sanslöst alkoholstark och omgärdad av historier om dekadens, galenskap och mord. Men vad är egentligen absint? Och vad är egentligen sanningen kring absint? Utställningen slår hål på några av myterna.

Lakritsprovningar
Den 5 och 19 januari kan man smaka på lakrits och dryck i utställningen. Överraskande kombinationer och smaksensationer utlovas!
Den 12 januari leder Nadja Karlsson en lakrits- & dryckesprovning och den 23 februari har Tuija Räsänen en renodlad lakritsprovning. Den 9 mars kan man prova absint tillsammans med Göran Bäuerle.           

Lakrits i Spritmuseums restaurang och butik
Restaurangen erbjuder specialrätter där lakrits ingår, men även lakritsöl och absint. I butiken finns kvalitetslakrits från bland annat Amarelli, världens äldsta lakritstillverkare, tillsammans med spa-produkter med lakrits.                                                                               

Utställningen visas tom 15 maj 2013.

För mer information:
Anna-Karin Svanberg, utställningsproducent, 08-1213 1306
Nadja Karlsson, provningsansvarig, 070-873 59 97

Samarbetsparter i utställningen
Lakrits - Amarelli Lakrits (liquirizia.it), Lakritsfabriken(lakritsfabriken.se), Johan Bülow Lakrids (lakrids.nu), Lakritsfestivalen (lakritsfestivalen.se), Plumen (plumen.com), NUDCollection (nudcollection.com).


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Det nya museet beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.

Kontakter

Hanna Elmberg

Presskontakt PR-ansvarig