Gå direkt till innehåll
Klänning i rent guld

Pressmeddelande -

Klänning i rent guld

ABSOLUT SIN.

En utställning på Spritmuseum om hur världens mest restriktiva spritland skapade världens mest eftertraktade vodka.

Men också en utställning om hur en flaska blir till.

På nationaldagen, den 6 juni, öppnar Spritmuseum en nostalgisk utställning om hur svenska staten drack du-skål med nattklubben Studio 54 i New York.

Det är berättelsen om hur det lilla spritlandet Sverige, med världens mest restriktiva alkoholpolitik, skapade ett av världens mest välkända varumärken – Absolut Vodka. Att Sverige skulle lansera en storsäljande exportvodka i slutet av 1970-talet var nämligen inte helt självklart. Att exportera svensk sprit likställdes med export av synden.

Det är också en utställning om 1980-talets USA, om nyskapande marknadsföring, om konstnären Andy Warhol och klänningar i rent guld. Samt sist men inte minst, med hjälp av skisser, prototyper och minnen från sena nätter på ateljéer och i flygplan – historien om hur en flaska blir till.

En av de mest spännande föremålen som visas är guldklänningen som Sex and the City-författaren Candace Bushnell bar på en modevisning – och som hon försvann med ut i New York-natten (tillsammans med den verklige Mr Big). Marion Kahan, som ansvarade för Absolut Vodkas konst- och modekollektion, beskriver händelsen som ett av sitt livs värsta ögonblick. Klänningen återlämnades fram mot småtimmarna i en papperspåse. Designern Anthony Ferrara skapade klänningen till kampanjen Absoluts Fashion 1990. Materialet är äkta guld och vikten närmare 4 kilo.

Koncept & foto: Daniel Mahdavian.
Klänning: Anthony Ferrara.
Modell: Sophia Göth.

Läs mer om utställningen på;

http://spritmuseum.se/press/#/pressrelease/view/absolut-sin-en-utstaellning-paa-spritmuseum-om-hur-vaerldens-mest-restriktiva-spritland-skapade-vaerldens-mest-eftertraktade-vodka-men-ocksaa-en-862720

BILD: http://spritmuseum.se/press/#/image/view/guldklaenning-197086

Utställningsperiod: 6.6 - 20.9 2013

Kontakt:  Utställningsproducent Anna-Karin Svanberg,  ak.svanberg@spritmuseum.se, tfn 08-12131306.

Pressansvarig Helen Ericsson,
helen.ericsson@spritmuseum.se, tfn 08-12131303.


Ämnen

Regioner


Det nya museet beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.

Kontakter

Hanna Elmberg

Presskontakt PR-ansvarig