Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Hur dricker Rocky? Och vad spelar alkoholen för roll i ”Fucking Sofo”?

Hur dricker Rocky? Och vad spelar alkoholen för roll i ”Fucking Sofo”?

Det kommer Kristy Beers Fägersten, som fått Spritmuseums stipendium för forskning kring svensk alkoholkultur, att kunna svara på. Hon kommer att undersöka alkoholens roll i tre av Sveriges mest populära serier: ”Rocky” av Martin Kellerman, ”Fucking Sofo” av Lena Ackebo och ”Berglins” av Jan och Maria Berglin.

Forskning kring supande i serier och vinet i litteraturen belönas

Spritmuseums stipendium för forskning kring svensk alkoholkultur har delats ut för 18:e gången.

Det större beloppet 115 000 kronor tilldelades Kristy Beers Fägersten, docent i engelska med språkvetenskaplig inriktning och lektor vid institutionen för kultur och lärande vid Södertörns Högskola för projektet Serial drinking: Alcohol consumption in contemporary Swedish comic strips . Kristy som tidigare forskat bland annat kring serier och svordomar kommer nu att undersöka alkoholens roll i tre av Sveriges mest populära serier: ”Rocky” av Martin Kellerman, ”Fucking Sofo” av Lena Ackebo och ”Berglins” av Jan och Maria Berglin.

Det lilla stipendiet på 35 000 kr kommer att tilldelas Johan Stenström, professor i litteraturvetenskap vid Språk- och litteraturcentrum, Lunds universitet. Han får stipendium för projektet ”Vinets litteraturhistoria i Sverige-från medeltid till 1900”.Den svenska litteraturen är en hittills ganska outnyttjad källa till kunskap och ökad förståelse kring svensk vinkultur och vinkonsumtion. Stenström har under flera års tid samlat in vinexempel från den svenska litteraturen och kommer att presentera materialet både kronologiskt och tematiskt.

För mer information

Eva Lenneman
Intendent
+46 (0)8 12 13 13 02

Ämnen

Regioner


Spritmuseum, beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.

Kontakter

Hanna Elmberg

Presskontakt PR-ansvarig