Följ Spritmuseum & Absolut Art Collection

Hur drack vanligt folk förr och hur drack dårarna?

Pressmeddelande   •   Nov 30, 2016 16:18 CET

Hur drack vanligt folk förr och hur drack dårarna?

Vad är egentligen normalt drickande respektive onormalt och hur har synen på det förändrats historiskt? Och vilken roll spelade mellanölet i svensk kultur under 1970-talet?

Det är frågeställningarna som uppmärksammas när Spritmuseum i Stockholm för 19:e gången delar ut stipendier för forskning kring svensk alkoholkultur.

Det större beloppet 100 000 kronor tilldelas Malin Hildebrand Karlén vid psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet för studien ”Hur drack vanligt folk förr och hur drack dårarna – och vad finns kvar idag? Malin Hildebrand kommer i sin studie att undersöka synen på normalt respektive onormalt drickande vid de tre senaste sekelskiftena: 1800, 1900 och 2000. Hennes källor handlar både om rekommendationer för den sk ”normalpopulationen” och för patienter som vistades på sjukhus för psykiatrisk vård. Idag när utformningen av den psykiatriska vården genomgått stora utredningar kan ett historiskt perspektiv på riktlinjer för ”normal” alkoholkonsumtion och på vilka värderingar de byggts upp vara av särskilt stort värde menar Malin Hildebrand Karlén.

Mellanölet och moralpaniken

50 000 kr tilldelas doktoranden i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet: Lydia Wistisen. Hon får stipendium för projektet ”Mellanölets betydelse i svensk kultur under 1960- och 70-talen”. Mellanölet kom att bli ett stående inslag i allt från teater och film till litteratur och musik under denna period. När utanförskap och tonårsuppror skulle gestaltas gjordes det ofta i form av en burk mellanöl.Ingen annan ny alkoholprodukt har fyllts med så mycket mening på så kort tid.Trots det finns ingen tidigare studie av mellanölet i svensk kultur, något Wistisen nu vill ändra på.

För mer information:
Eva Lenneman, intendent
tel 08/12 13 13 02
e-post: eva.lenneman@spritmuseum.se

Spritmuseum, beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.